Energetika.ba
High-Density Hydro

Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode

Autor: Energetika.ba
Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode
Foto: Ilustracija

Britanski RheEnergise počinje da gradi pilot-postrojenje koje će koristiti gustu tečnost umjesto vode za skladištenje viška energije iz vjetroparkova i solarnih elektrana. Ovo rješenje za dugotrajno skladištenje energije je bolje od konvencionalnih reverzibilnih elektrana i jeftinije od litijum-jonskih baterija, tvrdi kompanija.

Sistem za skladištenje kompanije RheEnergise, pod nazivom High-Density Hydro, jeftin je, energetski efikasan i ne šteti okolini. Umjesto vode, on koristi specijalnu tečnost 2,5 puta gušću od vode koja može da obezbijedi 2,5 puta više energije nego konvencionalni sistemi, navodi se u saopštenju.

Novo rješenje može da obezbijedi 2,5 puta više energije u poređenju sa konvencionalnim sistemima

Rješenje nije 100% bez vode, već se ona miješa sa mineralnim prahom R19 kojeg je razvio RheEnergise, pri čemu se dobija gusta tečnost. Ova tehnologija omogućava izgradnju takvih postrojenja u oblastima sa mnogo manjim brdima, budući da je neophodna razlika u visini između gornje i donje akumulacije 40% manja nego kod konvencionalnih postrojenja.

RheEnergise takođe tvrdi da je njegova tehnologija jeftinija od velikih litijum-jonskih baterija i da, u zavisnosti od potreba, može da skladišti energiju satima, danima, sedmicama, mjesecima ili čak godinama.

Ako pilot-projekat bude uspješan, mogle bi da uslijede investicije u projekte komercijalnih razmera, dodaje kompanija. Prema riječima Stivena Krošera, generalnog direktora RheEnergise-a, kompanija bi željela da njeno prvo veće postrojenje, kapaciteta 10 MW, bude u pušteno u rad u roku od dvije godine, prenosi Balkan Green Energy News.

Rješenja za dugotrajno skladištenje energije smatraju se ključnim za energetsku tranziciju

Razvoj i komercijalna primena tehnologija za dugotrajno skladištenje energije, kao što je High-Density Hydro kompanije RheEnergise, smatraju se ključnim za globalnu tranziciju ka obnovljivoj energiji, navodi se u saopštenju.

Pilot-postrojenje, nominalne snage 500 kW, gradi se u rudniku kaolina u Devonu, u Velikoj Britaniji, kojim upravlja međunarodna rudarska kompanija Sibelco, a početak postupka puštanja u rad očekuje se u septembru.