Energetika.ba
Nafta

Gazprom Neft razvija vodikove tehnologije

Autor: Energetika.ba
Gazprom Neft razvija vodikove tehnologije

Gazprom Neft pridružio se vijeću industrijskih partnera konzorcija za razvoj vodikovih tehnologija i učestvovat će u projektima za razvoj tehnologija za proizvodnju, transport, skladištenje i upotrebu vodika, kao i za upotrebu ugljičnog dioksida, objavila je ruska naftna kompanija, prenosi Interfax.

Gazprom Neft već proizvodi više od 100.000 tona vodika na svojim proizvodnim lokacijama i planira povećati proizvodnju na 250.000 tona do 2024. godine.

- Trenutno vodik nije krajnji proizvod za Gazprom Neft, već procesno sredstvo za preradu nafte. Gazprom radi od 2015. godine na projektima hvatanja ugljičnog dioksida i ubrizgavanja u ležišta nafte radi održavanja pritiska u ležištu i povećanja procesa dobijanja nafte. Takve tehnologije se sada uspješno primjenjuju na području NIS-a u Srbiji, zajedničkom poduhvatu između Gazprom Nefta i Vlade Srbije - saopćila je kompanija.

Konzorcij za razvoj vodikovih tehnologija formiran je u Rusiji u novembru 2020. godine na inicijativu univerziteta i Ruske akademije nauka uz podršku vlade i industrijskih kompanija. Industrijski partneri konzorcija su velike ruske kompanije kao što su Sibur, Ruske željeznice (RZD), Severstal, Transmashholding (TMH), Rosatom i TMK.

Ključna područja djelovanja konzorcija bit će Tomska, Sahalinska i Samarska regija te grad Chernogolovka u Moskovskoj regiji. Očekuje se da će prvi pilot projekti na području energije vodika i specijalizirani obrazovni programi za osposobljavanje inžinjera i istraživača započeti u tim regijama 2022. godine.

Vodik (hidrogen, vodonik) je hemijski element koji proizvodi vodu. U periodnom sistemu elemenata nalazi se u 1. periodi i 1. grupi, odnosno stoji na prvom mjestu.

Vodik je najčešći element u svemiru, ali ne i u Zemljinoj kori. On je sastavni dio vode i nalazi se u gotovo svim organskim spojevima. Tako vezani vodik se nalazi i u gotovo svim živim bićima. Vodik je hemijski element sa najmanjom atomskom masom. On je gas bez boje, okusa i mirisa.

Svake godine u svijetu se proizvede i potroši više od 600 milijardi m3 vodika (oko 30 miliona tona). Koristi se u razne industrijske i tehničke svrhe. Koristi se kao izvor energije: za zavarivanje i kao gorivo za rakete. U budućnosti se mnogo očekuje od njegove upotrebe kao gorivo za mlazne motore, automobilske i druge motore koji sagorijevaju vodik ili gorive ćelije. Smatra se da će njegovo korištenje u budućnosti zamijeniti proizvode od nafte, jer njegovim sagorijevanjem nastaje samo voda, bez čađi i ugljik-dioksida. Raznim hemijskim reakcijma ugalj se pretvara u tečne ugljikovodike pomoću. Tako se na primjer vještački mogu napraviti benzin, diesel.

Energetika.ba / FENA