Energetika.ba
Sve veća popularnost

Goldman predviđa pad potražnje za cestovnim gorivom zbog električnih vozila

Autor: Energetika.ba
Goldman predviđa pad potražnje za cestovnim gorivom zbog električnih vozila
Foto: Unsplash

Goldman Sachs predviđa da će globalna potražnja za cestovnim naftnim gorivom porasti za 5% do maksimuma od 50 miliona barela dnevno do 2032. godine, pri čemu će se potrošnja nafte po vozilu vjerovatno oštro smanjiti jer se očekuje da će električna vozila činiti više od polovine prodaje automobila do 2040. godine.

Investicijska banka vidi globalnu potražnju za cestovnim naftnim gorivom lagano opadati nakon maksimuma, ostajući 4% iznad nivoa iz 2023. godine do 2040. godine, budući da porast globalnog broja vozila gotovo kompenzuje pad potrošnje nafte po vozilu. Očekuje se da će postojati velike razlike u vremenu dosezanja maksimuma u različitim zemljama, navodi se u napomeni objavljenoj u ponedjeljak.

Goldman je naveo da je 1,7 milijardi globalnih vozila vozilo 47% potražnje za naftom 2023. godine, pri čemu je potrošnja benzina pokretala otprilike polovinu potražnje na cesti. Istakao je da novi električni automobili (NEVs), koje definiše kao vozila na baterije i plug-in hibride, ali ne i tradicionalne hibride, sada utiču na potražnju za naftom.

Banka očekuje da će porast NEVs i povećanje efikasnosti motora s unutrašnjim sagorijevanjem smanjiti potrošnju nafte po vozilu za 65% na 285 galona po vozilu godišnje do 2040. godine, prenosi Reuters.

Goldman očekuje da će globalni broj vozila, uključujući NEV-e, porasti za 60% do 2040. godine.

Potražnja za cestovnim naftnim gorivom u tržištima u razvoju, izuzev Kine, očekuje se da će rasti do 2040. godine, što otprilike nadoknađuje kontinuirani pad u OECD zemljama i uskoro u Kini, gdje se očekuje da će potražnja doseći vrhunac 2025. godine, navodi Goldman.

Goldman je rekao da vremenski okvir dostizanja maksimuma potražnje za cestovnim naftnim gorivom može varirati od 2025. do nakon 2040. godine pod alternativnim putanjama ekonomskog rasta i NEVs-a. Petrohemijski proizvodi i proizvodi za avioindustriju imaju čvršće izglede za rast, dodaje banka.

Bazni scenarij Goldman-a o dugom plateauu potražnje za cestovnim naftnim gorivom nalazi se između niže prognoze Međunarodne agencije za energiju i viših prognoza Američke agencije za energetske informacije i Organizacije zemalja-izvoznica nafte.