Energetika.ba
Nafta

Havarija u Luci Ploče, otežana opskrba naftom

Autor: Energetika.ba
Havarija u Luci Ploče, otežana opskrba naftom

Zbog havarije broda STI Poplar, koji plovi pod zastavom Maršalovih otoka, u luci Ploče otežana je opskrba naftom i derivatima čitave Dalmacije.

Tanker s oko 27 tisuća kubika nafte udario je naime u nedjelju večer u pristanište i u more je odvalio dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina koji su potonuli. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte također su oštećeni i trenutačno nisu za upotrebu.

Prema trenutnim procjenama, do nesreće je došlo zbog greške pri manevru broda, a neslužbeno se doznaje da je Lučka kapetanija protiv zapovjednika broda, ruskog državljanina, pokrenula istražne radnje.

Istraga koju provode Lučka kapetanija i inspekcije Ministarstva pomorstva trebala bi pokazati tko je kriv. Zbog uništenog pristaništa na čekanju su drugi brodovi. Oni ne mogu prići luci i iskrcati terete.

A iz luke Ploče prevozi se gorivo za BiH, Crnu Goru i Hrvatsku te mlazno gorivo za Dubrovnik. Postoje alternative kao što su Solin, Zadar ili Rijeka, ali zbog blizine Ploče su svima draža opcija.

Kako je velika potražnja za naftom ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, lučka su skladišta prazna i takva će ostati tko zna koliko dugo.

Nakon udara, brod je također prilično oštećen i izvučen na sidrište.

Srećom, nije došlo do proboja trupa zbog kojeg bi u more iscurile tone nafte. U tom slučaju u pločanskom akvatoriju bi došlo do ekološke katastrofe.

- Preko suda je brodu izrečena mjera zabrane isplovljavanja dok god ne polože novac za naknadu pričinjene štete - pojasnio je za Jutarnji ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur.

Lučka kapetanija zabranila je upotrebu veza dok se sve ne sanira, a Lučka uprava je upravitelj veza i obale i dužna je izvršiti kompletnu sanaciju, rekao je Batur, naglašavajući da su već angažirani stručnjaci koji ispituju sadašnje stanje te se uskoro očekuje izrada projekta sanacije.

Energetika.ba / FENA