Energetika.ba
TotalEnergies, ConocoPhillips

Investitori kritikuju planove naftnih kompanija za klimatsku tranziciju

Autor: Energetika.ba
Investitori kritikuju planove naftnih kompanija za klimatsku tranziciju
Foto: X

Trenutni planovi tranzicije prema niskougljičnoj ekonomiji 10 najvećih javnih naftnih i plinskih kompanija u Evropi i Sjevernoj Americi nisu dovoljno dobri za procjenu uključenih rizika, izjavila je vodeća investitorska skupina za akciju na području klime u srijedu.

Climate Action 100+ rekla je da su kompanije, uključujući Exxon Mobil, Shell i Chevron, ocijenjene koristeći njihov sektorski specifični Net Zero Standard for Oil & Gas okvir od strane neovisnog Transition Pathway Initiative (TPI) Centra.

Ostale kompanije uključene u analizu bile su TotalEnergies, ConocoPhillips, BP, Occidental Petroleum, Eni, Repsol i Suncor Energy. Svaka je ocijenjena koristeći pokazatelje i podpokazatelje u tri šire teme - Otkrivanje, gdje se kompanijama nagrađuje za pružanje informacija o njihovim aktivnostima; Usmjeravanje, koje testira njihovu klimatsku ambiciju; i Klimatska rješenja, koje prati njihove investicije u zelenije aktivnosti.

Cilj Net Zero Standard for Oil & Gas (NZS) okvira je omogućiti procjenu u kojoj mjeri su otkrivanja i strategije kompanija u sektoru usklađene s Pariškim sporazumom o klimi. Sveukupno, kompanije su ispunile samo 19% svih NZS metrika.

Evropske kompanije su se najbolje snašle, predvodile su ih TotalEnergies, BP i Eni, dok su sjevernoameričke kompanije bile slabije u sve tri teme. Shell i ConocoPhillips su odbili komentarisati nalaze.

Ostale kompanije nisu odmah odgovorile ili nisu bile odmah dostupne za komentarisanje izvještaja. Iako se nekoliko kompanija zalaže za neto nulte emisije do 2050. godine, nedostatak detalja o njihovom planiranom korištenju tehnologije za hvatanje ugljika značio je da je teško zaključiti kako će to postići, rekao je CA100+, prenosi Reuters.

Što se tiče pitanja proizvodnje fosilnih goriva, koju Međunarodna agencija za energiju navodi da će trebati ograničiti kako bi se postigli svjetski klimatski ciljevi - potez koji je priznat na klimatskim pregovorima COP28 u Dubaiju u novembru- malo kompanija se čini saglasnim.