Energetika.ba
Nafta

Iranska trgovina naftom s Kinom koči jer Teheran traži više cijene

Autor: Energetika.ba
Iranska trgovina naftom s Kinom koči jer Teheran traži više cijene
Foto: Ilustracija

Kineska trgovina naftom s Iranom je zastala jer Teheran zadržava isporuke i zahtijeva veće cijene od svog glavnog klijenta, pooštravajući jeftinu ponudu za najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, rekli su rafineriji i trgovinski izvori.

Smanjenje iranske nafte, koja čini oko 10% kineskog uvoza sirove nafte i koja je dosegla rekord u oktobru, moglo bi podržati globalne cijene i smanjiti profit kineskih rafinerija.

Nagli potez, koji je jedan izvršni direktor industrije nazvao "default", također bi mogao predstavljati povratnu akciju oktobarskog američkog odustajanja od sankcija venecuelanskoj nafti, što je preusmjerilo isporuke od južnoameričkog proizvođača u SAD i Indiju, podižući cijene za Kinu kao sve manje smanjio, piše Reuters.

Nacionalna iranska naftna kompanija, kinesko ministarstvo trgovine i američko ministarstvo finansija nisu odmah odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

Početkom prošlog mjeseca iranski prodavci rekli su kineskim kupcima da smanjuju popuste za decembarske i januarske isporuke iranske lake nafte na između 5 i 6 dolara po barelu ispod datiranog Brent-a, reklo je Reutersu pet trgovaca koji rukuju naftom ili su upoznati sa transakcijama.

Ti poslovi su sklopljeni u novembru uz popuste od oko 10 dolara po barelu, rekli su trgovci.

- Ovo se smatra velikim neizvršenim obavezama, a naredba za povećanje cijena je očigledno došla iz sjedišta u Teheranu, jer oni zadržavaju isporuke i posrednicima, rekao je izvršni direktor trgovine sa sjedištem u Kini.

Izvršni direktor kineskog posrednika koji nabavlja direktno iz Irana rekao je da proizvođač OPEC-a "koči neke isporuke", što je dovelo do "zastoja" između kineskih kupaca i iranskih dobavljača.

"Nije jasno kako bi se stvari završile", rekao je ovaj izvršni direktor. "Sačekajmo malo i vidimo da li su rafinerije spremne prihvatiti novu cijenu."

Kina je uštedjela milijarde dolara kupujući naftu na često sniženoj cijeni od sankcionisanih proizvođača Irana, Venecuele i, odnedavno, Rusije - zemalja koje snabdijevaju skoro 30% kineskog uvoza sirove nafte.

Nije jasno koliko su opsežni iranski rezovi prema Kini. Najmanje jedan kupac je prihvatio više cijene: rafinerija sa sjedištem u Shandongu kupila je teret krajem prošlog mjeseca uz popuste između 5,50 i 6,50 dolara na bazi isporuke franko broda, rekla su dva trgovca.

Popusti bi se mogli dodatno smanjiti, jer je najnovija ponuda bila 4,50 dolara, rekli su trgovci. Prošlogodišnji prosječni popust za Iranian Light, ključnu klasu koju Kina kupuje sa visokim srednjim prinosom destilata, iznosio je oko 13 dolara, kažu trgovci.

"Kupci se još uvijek bore da pronađu rješenje jer su nove cijene previsoke", rekao je kupac iz Šandonga. "Ali budući da imaju ograničen izbor i da je iranska strana vrlo tvrda, prostor za pregovore o cijeni je težak i ne favorizira kineske kupce."

Manje nezavisne kineske rafinerije, nazvane "čajnici", postale su glavni klijenti Teherana od prve kupovine iranske nafte krajem 2019. godine. Zamijenile su državne rafinerije, koje su prestale da se bave Iranom zbog zabrinutosti da će se narušiti američkim sankcijama.

Čajnici apsorbiraju oko 90% ukupnog iranskog izvoza nafte, koji se obično predstavlja kao nafta porijeklom iz Malezije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata, kažu trgovinski izvori.

Usred borbe oko cijena, ukupni iranski izvoz i kineski uvoz iz Irana su opali.

Kina je prošlog mjeseca uvozila oko 1,18 miliona barela dnevno (bpd) iranske nafte, što je pad sa 1,22 miliona barela dnevno u novembru i 23% manje od rekordnih 1,53 miliona barela dnevno (bpd) iz oktobra, smatra Vortexa Analytics za praćenje tankera.

To predstavlja najveći dio iranskog globalnog izvoza sirove nafte na moru, za koji drugi tragač, Kpler, procjenjuje na 1,23 miliona barela dnevno u decembru, što je manje sa 1,52 miliona barela dnevno u novembru. Plutajuće skladište u Iranu i obližnjim vodama poraslo je za oko 2 miliona barela na 15,5 miliona barela tokom protekle sedmice, kaže Kpler.

"Iranci žele da se sustižu u cijenama sa (ruskim) ESPO-om. Ali ne shvaćaju u potpunosti da se obim sankcija na iransku naftu razlikuje od onih za rusku", rekao je trgovački menadžer u nezavisnoj rafineriji.

Washington je od 2021. godine sankcionirao više od 180 ljudi i subjekata povezanih s iranskim naftnim i petrohemijskim sektorom, identificirajući 40 plovila kao blokiranu imovinu subjekata pod sankcijama.

Glavna ograničenja za rusku naftu bila su gornja granica cijene od 60 dolara po barelu koju su u decembru 2022. uvele SAD i njihovi saveznici, s ciljem da se kazni Moskva zbog njene invazije na Ukrajinu. Najveći kupac Indija je uglavnom platila više od 60 dolara za rusku naftu, dostigavši 85,42 dolara u novembru, najviše od kada je Grupa sedam industrijskih sila nametnula gornju granicu.