Energetika.ba
ostvarivanje planova

London pregovara sa Južnom Korejom o izgradnji nuklearne elektrane

Autor: Energetika.ba
London pregovara sa Južnom Korejom o izgradnji nuklearne elektrane
Foto: Unsplash

Državni energetski gigant iz Južne Koreje razgovara sa britanskom vladom o izgradnji nove nuklearne elektrane na moru, uz obalu Welsa, što bi moglo značajno da pomogne ostvarenje planova Velike Britanije za novu generaciju nuklearnih elektrana.


Kepco je održao preliminarne razgovore sa britanskim zvaničnicima o novom postrojenju na lokaciji Wylfa, a očekuje se ministarski sastanak tokom naredne sedmice, prema informacijama upućenih osoba, prenosi Reuters.

U svom budžetu za mart, britanski ministar finansija Jeremy Hunt najavio je da će vlada kupiti napuštenu lokaciju i još jednu od kompanije Hitachi za 160 miliona funti. Japanska industrijska grupa odustala je 2019. godine od planova za razvoj nuklearnog projekta Wylfi, pri čemu je otpisala 2,1 milijardu funti.

Potez Hanta je osmišljen da olakša novi sporazum sa novim partnerom iz privatnog sektora za izgradnju elektrane Wylfi, što bi moglo da podrži planove vlade za zamjenu postojeće zastarjele nuklearne elektrane Velike Britanije novim.

Oko 14 procenata snabdijevanja električnom energijom Velike Britanije 2022. godine bilo je obezbijeđeno nuklearnim elektranama, ali sve osim jedne će biti zatvorene do kraja decenije, baš kada će potražnja za niskougljeničnom električnom energijom rasti kao dio napuštanja fosilnih goriva.