Energetika.ba
Budimpešta

Mađarska optužuje Evropsku komisiju za ucjenu u sporu oko blokiranih isporuka nafte

Autor: Energetika.ba
Mađarska optužuje Evropsku komisiju za ucjenu u sporu oko blokiranih isporuka nafte
Foto: Pexels

Mađarski ministar vanjskih poslova optužio je u utorak Evropsku komisiju za ucjenu u sporu oko blokiranih isporuka nafte Mađarskoj i Slovačkoj - dvjema zemljama koje su kritikovale naoružavanje Ukrajine od strane Evropske unije.

Ukrajina je stavila ruski Lukoil na popis sankcija u junu, zaustavljajući snabdijevanje naftom koja teče kroz Ukrajinu mađarskim i slovačkim rafinerijama u vlasništvu mađarske naftne i plinske grupe MOL.

Mađarska i Slovačka prošle su sedmice zatražile od komisije da izvrši pritisak na Kijev da poništi odluku.

- Prošlo je više od sedmicu dana, a Evropska komisija nije učinila ništa - kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na Facebooku u utorak.

- Uprkos prijetnji energetskoj sigurnosti dvije države članice EU, uprkos kristalno jasnom kršenju Sporazuma o pridruživanju EU-Ukrajina, Bruxelles i dalje šuti - dodao je on, misleći na dogovor o mogućem konačnom ulasku Kijeva u EU.

Szijjarto je kazao da je komisija ili "toliko slaba da nije u stanju braniti temeljne interese" država članica ili da je možda sama proizvela spor.

- Možda je Bruxelles, a ne Kijev, izmislio cijelu stvar; Evropska komisija, a ne ukrajinska vlada, htjela je ucijeniti dvije zemlje koje se zalažu za mir i odbijaju transfer oružja - navodi on.

Komisija je u pisanom odgovoru saopćila da je po primitku zahtjeva iz Mađarske i Slovačke počela prikupljati informacije.

- Komisija je uputila detaljna pitanja Slovačkoj i Mađarskoj kako bi uspostavila potpunu analizu i obratila se ukrajinskim vlastima. Ova se pitanja odnose na količine trenutnog tranzita nafte, pravne osobe koje isporučuju naftu kroz Ukrajinu i postojeće ugovore, mogućnosti za alternativne rute snabdijevanja kao i trošak toga - rečeno je u reakciji komisije.

Tokovi od drugih ruskih dobavljača nisu bili pogođeni.

U sve dubljem sporu, slovački premijer Robert Fico rekao je u ponedjeljak da će njegova zemlja zaustaviti isporuku dizela Ukrajini ako Kijev ne uspije obnoviti tokove.

Spor je pokazao koliko neke zemlje EU još uvijek ovise o ruskoj energiji više od dvije godine nakon što je blok odlučio zaustaviti uvoz nafte iz Moskve nakon invazije na Ukrajinu.

Mađarska, Slovačka i Češka imaju iznimke od zabrane uvoza nafte iz Rusije naftovodima kako bi im se dalo vremena da pronađu alternative prenosi Reuters.