Energetika.ba
Marton Nagy

Mađarska vlada trgovcima: Imate dvije sedmice da snizite cijene goriva

Autor: Energetika.ba
Mađarska vlada trgovcima: Imate dvije sedmice da snizite cijene goriva
Agencije

Mađarska vlada odredila je trgovcima rok od dvije sedmice da cijene goriva prilagode regionalnom prosjeku, rekao je ministar privrede Marton Nagy.

Cijene se moraju ponovo izjednačiti s regionalnim prosjekom, a to posebno vrijedi za benzin 95 i dizel, naglasio je ministar jučer nakon sjednice vlade.

Vlada je trgovcima dala rok od dvije sedmice da ih približe prosjeku, a onda će ih ponovo analizirati "i uvesti stroge mjere", budu li još uvijek iznad regionalnog prosjeka, rekao je Nagy.

Prije sedam dana ministar je u razgovoru za poslovni dnevnik Vilaggazdasag rekao da su spremni razmotriti i određivanje cjenovnih limita nakon što državni zavod za statistiku KSH objavi pregled prosječnih cijena u regiji srednje Evrope.

"Strpljenje vlade bliži se kraju... Mislimo da su cijene goriva na (mađarskom) tržištu za sedam do devet posto više od regionalnog prosjeka", rekao je Nagy u intervjuu objavljenom prošle srijede.

Od 19. aprila statistički ured počeo je s objavom sedmičnih izvještaja koja uspoređuju cijene u Mađarskoj s prosjekom u regiji srednje Evrope, uključujući Hrvatsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Austriju, Sloveniju, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku.

Izvještaj od prošlog petka pokazalo je da je benzin 95 u Mađarskoj te sedmice u prosjeku bio 3.2 posto skuplji od prosjeka u regiji, a dizel za pet posto. Razlika iznosi 20 odnosno 31 forintu, izračunali su statističari.

Cijene su nešto pale, ali očekuje se da će one koje će stupiti na snagu u petak još uvijek biti više od prosjeka za 10 odnosno za 27 forinti po litri dizela odnosno benzina, rekao je ministar Nagy.

"Pravo rješenje bio bi mir", naglasio je, dodavši da je udruženje proizvođača (MASZ) sklopilo sporazum o usklađivanju cijena s regionalnim prosjekom koji petkom objavljuje Centralni statistički ured.

Mađarska naftna i plinska kompanija Mol snizila je u sedam dana cijenu dizela na 633 forinte, a benzina na 647 forinti, dodao je ministar. Kako bi zaštitila kućanstva, vlada poziva sve trgovce da cijene što prije ponovo izjednače s regionalnim prosjekom, naglasio je.

Reuters pak izvještava da u MOL-u, prema riječima glavnog izvršnog direktora Zsolta Hernadija na skupštini dioničara, strahuju da će intervencija države na tržištu goriva utjecati na održivost njihovih planova.