Energetika.ba
Nafta

Mali: Vlada razmišlja o smanjenju akciza na gorivo

Autor: Energetika.ba
Mali: Vlada razmišlja o smanjenju akciza na gorivo

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da Vlada Srbije razmišlja o smanjenju akciza na gorivo i da se još procenjuje kakve bi to imalo efekte.

"Intenzivno radimo s predsednicom Vlade (Anom Brnabić) na tome da nadjemo najbolju mjeru i da izađemo građanima u susret i po tom pitanju. Ali apsolutno ne da odgovoramo na one proteste sa ulica i zahtjeve sa ulica", rekao je Mali na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je objasnio da se ne može svaka mjera posmatrati izolovano i da je prioritet povećanje konkurentnost privrede mjerama koje će doprinijeti rastu privednih aktivnosti.

Mali je istakao i da Međunarodni monetarni fond (MMF) ne smatra da smanjenje akciza na gorivo doprinosi rastu, prenosi Beta.

Šef Misije MMF za Srbiju Džejms Ruf izjavio je danas da smanjenje akciza u Srbiji nije prioritet.

On je rekao da su cijene goriva porasle u prethodnih godinu dana, ali da je to uzrokovano rastom globalnih cijena nafte na svjetskom tržištu i nije posljedica povećanja akciza.

"U ekonomiji cijene rastu i padaju. Fokusiramo se na ukupan uticaj kretanja cijena, a ne na jedan element koji raste ili pada", dodao je Ruf.

On je objsnio da iz tih razloga smanjenje akciza u Srbiji nije prioritet.

Ruf je objasnio da je MMF više fokisiran na smanjenje poreza na rad ili smanjenje poreza na dobit što bi bio podsticaj investorima.

"To bi prije bili porezi koji bi se smanjivali, sve u cilju ubrzanja rasta", rekao je on.

Dodao je da je u centru pažnje MMF-a i zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici koji su pod udarom povećanja cijena, ali je dodao da je takva pitanja bolje rješavati kroz socijalne beneficije.

Energetika.ba