Energetika.ba
Naftno tržište

Nafta pojeftinila, Fed odgađa snižavanje kamata

Autor: Energetika.ba
Nafta pojeftinila, Fed odgađa snižavanje kamata
Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su prema 86 dolara zbog očekivanja da bi američka središnja banka mogla odgoditi sniženje kamatnih stopa, što bi zakočilo ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u maju bila niža za 1,20 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 86,16 dolara.

Na američkom je tržištu barel s rokom isporuke u maju bio jeftiniji za 1,28 dolara, oslabivši na 81,45 dolara. U terminskim ugovorima s rokom isporuke u aprilu koji istječu tokom dana cijena mu je bila niža za 1,49 dolara, oslabivši na 81,98 dolara.

Trgovci su se u srijedu fokusirali na završetak sjednice američke banke i smjernice o kamatnim stopama.

Na tržištu su uvjereni da Fed danas neće sniziti troškove zaduživanja, ali njegove nove ekonomske projekcije mogle bi signalizirati da će ih tokom godine sniziti blaže no što se očekivalo i da će odgoditi prvi potez.

Indeks američkog dolara porastao je uoči objave odluke, što koči potražnju za naftom kupaca s drugm valutama.

Tržišta očekuju i izvještaj uprave ministarstva energetike (EIA) o zalihama u SAD-u. Udruženje proizvođača API saopćila je jučer da su zalihe sirove nafte i benzina u prošloj sedmici pale, dok su zalihe derivata porasle, prenosi SEEbiz.

"Ako iz Feda odnosno iz EIA-e danas ne stigne neko neugodno iznenađenje, procjenjuje se da cijene nafte neće još dugo padati", napominje Tamas Varga iz PVM-a.

"Temeljni faktori nisu se promijenili i još uvijek podržavaju cijene, s obzirom na probleme u rafinerijama i izvozu iz Rusije", dodao je Varga.

Trgovci još pokušavaju procijeniti utjecaj ukrajinskih napada na ruske rafinerije koji su podigli cijene krajem prošlog i početkom ove sedmice.