Energetika.ba
Nafta

Nafta premašila 116 dolara po barelu

Autor: Energetika.ba
Nafta premašila 116 dolara po barelu

Cijene nafte su porasle danas treću trgovinsku sesiju uzastopno zbog neizvijesnosti vezanih za globalnu proizvodnju, koje prijete da dodatno zaoštre tržišnu ponudu.

Članice naftne alijanse OPEK+ treba da se sastanu ove nedjelje radi razgovora i razmatranja situacije sa snabdijevanjem.

Cijena sjevernomorske nafte Brent porasla je za 1,18 posto na 116,5 dolara po barelu, na jutarnjem trgovanju do 7:41 časova po našem vremenu, a američka nafta WTI je ojačala za 1,02 procenta na 110,8 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.

Libija ima sve više problema sa izvozom "crnog zlata" zbog pogoršanja političke krize, dok antivladini protesti u Ekvadoru prijete da obustave proizvodnju u toj bivšoj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), prenosi "Blumberg".

Bilo kakav prekid isporuka mogao bi da se poput koncentričnih krugova proširi globalnim tržištem nafte, koje je pod pritiskom jake tražnje podstaknute ekonomskim oporavkom i sputanih trgovinskih tokova iz Rusije nakon njenog napada na Ukrajinu.

Neke članice grupe OPEK+, koju čine zemlje OPEK-a i njihovi saveznici predvođeni Rusijom, ne uspijevaju da ispune svoje proizvodne ciljeve za ovu godinu, što pogoršava situaciju na tržištu.

Izgledi za dodatnim povećanjem ponude dva ključna proizvođača u OPEK-u, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, takođe ograničeni.

Francuski predsednik Emanuel Makron prenio je američkom kolegi Džou Bajdenu razgovor koji je vodio sa vladarom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedomda, koji ga je informisao da Emirati i Saudijska Arabija već pumpaju skoro onoliko nafte koliko mogu.

Ministri zemalja članica OPEK+ okupiće se u četvrtak.

Energetika.ba