Energetika.ba
Nafta

Najveća naftna rafinerija u Libiji pred zatvaranjem zbog napada Haftarovih separatista

Autor: Energetika.ba
Najveća naftna rafinerija u Libiji pred zatvaranjem zbog napada Haftarovih separatista

Nacionalna naftna kompanija Libije (NOC) saopćila je da bi moglo doći do obustave njenog rada zbog zračnih napada i sukoba u zapadnoj regiji Zawiyi, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da su najmanje tri avionske bombe u proteklih 48 sati pale u neposrednoj blizini rafinerije i skladišta u luci Zawiya.

Rafinerija u Zawiyi trenutno je najveća aktivna rafinerija u Libiji i nalazi se svega 49 kilometara zapadno od Tripolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada traje borba za dominaciju između rivalskih tabora sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom "Borkan al-Ghadab". Haftar je 12. decembra saopćio da pokreće novi napad na Tripoli.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je izjavio da je međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije zatražila pomoć i da će turski parlament o mogućoj vojnoj pomoći razmatrati početkom januara.

Energetika.ba / AA