Energetika.ba
Prodavat će se samostalno

Njemački Bundesrat odobrio širu upotrebu biodizela od otpadnih materijala

Autor: Energetika.ba
Njemački Bundesrat odobrio širu upotrebu biodizela od otpadnih materijala
Foto: Ilustracija

Gornji dom njemačkog parlamenta, Bundesrat, odobrio je u petak zakon koji utire put široj upotrebi biodizela proizvedenog od otpadnih materijala kao što je jestivo ulje.

Prema očekivanjima njemačke vlade, korištenje ovog goriva od strane vozača automobila dat će značajan doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.

Kako prenosi njemačka štampana agencija dpa, zakon između ostalog predviđa da će se takozvana parafinska dizelska goriva, koja se proizvode od otpadnih i biljnih ulja, od sada prodavati samostalno. Prije toga su se mogli koristiti samo u mješavini s običnim dizelskim gorivom.

Budući da korištenje biodizela pridonosi nižim emisijama ugljičnog dioksida, njemačke vlasti očekuju da bi ovaj pomak mogao pridonijeti i napretku u borbi protiv klimatskih promjena. U kojoj će mjeri navedeno gorivo biti dostupno kupcima u budućnosti, za sada nije poznato, prenosi SEEbiz. 

Odobrenje zakona već su pozdravili njemačko automobilsko udruženje ADAC i udruženje automobilske industrije VDA. 

"Na putu prema klimatski neutralnom prometu, obnovljiva goriva su prikladna i apsolutno neophodna komplementarna komponenta električne mobilnosti", rekla je predsjednica VDA Hildegard Müller. 

ADAC-u su, ipak, odluku Bundesrata popratili riječima da je to "dalje jedan korak na putu smanjenja emisije ugljičnog dioksida iz vozila s benzinskim i dizelskim motorima".