Energetika.ba
prema 77 dolara

Pale cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Pale cijene nafte
Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su prema 77 dolara, odražavajući strahovanja ulagača da bi se najavljeno postupno povećanje opskrbe pred kraj godine moglo poklopiti s anemičnom potražnjom u uvjetima visokih troškova zaduživanja koji koče ekonomsku aktivnost.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,11 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,25 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,75 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,09 dolara nižoj cijeni, od 73,13 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 2,77 dolara.

Tržišta je na početku sedmice zabrinuo plan Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o postupnom povećanju opskrbe pred kraj godine.

OPEC+ ograničava opskrbu od kraja 2022., za ukupno 5,86 miliona barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje. U nedjelju produljili su za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3,66 miliona barela dnevno.

Preostala 2,2 miliona barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja septembra, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja septembra iduće godine, prenosi SEEbiz.

Grupa će od listopada postupno povećavati opskrbu, a visoke kamatne stope koče ekonomsku aktivnost u velikim ekonomijama poput SAD-a i Evrope, što navodi na zaključak da potražnja možda neće biti snažna kao što proizvođači procjenjuju, objašnjavaju analitičari. Tome valja dodati veću opskrbu iz neovisnih proizvođača koji nisu povezani s OPEC-om, poput SAD-a.