Energetika.ba
Nafta

Parlament FBiH podržao uvođenje ekstra poreza u djelatnosti istraživanja nafte i plina

Autor: Energetika.ba
Parlament FBiH podržao uvođenje ekstra poreza u djelatnosti istraživanja nafte i plina
"Ova djelatnost je uvedena u Federaciji kroz Zakon o istraživanju nafte i plina koji je usvojen u 2013. godini. Naš opšti Zakon o porezu na dobit koji iznosi 10 posto predstavlja izuzetno nizak nivo podjele fiskalnog tereta, odnosno profita koji se ostvari iz ove djelatnosti. Iz tog razloga je uveden ekstra porez na ovu djelatnost, da bi Federacija učestvovala u djelu profita koji ostvari koncesionar potpisivanjem ugovora", rekla je za Fenu pomoćnica federalne ministrice finansija Medina Dudo.

S obzirom na to da još uvijek nemamo precizne prirodne količine koje se nalaze na teritoriji Federacije BiH, kaže da se nije moglo utvrditi i analizirati kolike će koristi Federacija imati od ekstra poreza.

"Otprilike tri godine traje period istraživanja i onda ćemo imati iznos koliko imamo nafte i plina na teritoriji Federacije. Tek tada ćemo moći raditi kalkulacije o iznosima poreza u budućem periodu. On se neće moći naplaćivati u periodu istraživanja jer su tada većinom fiksni troškovi i nema dobiti, odnosno nema izvlačenja nafte sa područja Federacije. Dakle, zakon se odnosi isključivo na proizvodnju i kada počne proizvodnja onda ide porez", poručila je Dudo.

Da bi navedeno zakonsko rješenje stupilo na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Energetika.ba / FENA