Energetika.ba
Naftno tržište

Porasle cijene nafte nakon napada na Hute u Jemenu

Autor: Energetika.ba
Porasle cijene nafte nakon napada na Hute u Jemenu
Cijene nafte

Cijene nafte porasle su u petak za više od dva posto nakon što su SAD i Velika Britanija napale vojne ciljeve Huta u Jemenu, javlja "Reuters".

"Futures" ugovori sirove nafte Brent porasli su za 1.53 dolara, ili dva odsto, na 78.94 dolara po barelu, dok su se terminskim ugovorima za američku sirovu naftu "West Texas Intermediate" trgovalo za 1.53 dolara, ili 2.1 odsto više, na 73.55 dolara.

Referentne vrijednosti povećavale su gotovo jedan odsto u odnosu na dan ranije.

"Geopolitički rizici nastavljaju rasti na Bliskom istoku s vazdušnim napadima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na Hute u Jemenu. Potencijalno više zabrinjavajuće za tržišta nafte je to što je Iran zaplijenio naftni tanker u Omanskom zalivu", rekao je Voren Paterson, voditelj strategije roba u konsultanstkoj kompaniji "ING".

Američki i britanski udari jedan su od dosad najdramatičnijih demonstracija širenja rata Izraela i Hamasa na Bliskom istoku od njegove erupcije u oktobru. Svjedoci u Jemenu potvrdili su eksplozije širom zemlje.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da su "ciljani napadi" jasna poruka da SAD i njihovi partneri neće tolerisati napade na svoje osoblje niti "dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe".

Australija, Bahrein, Kanada i Nizozemska podržale su ovu operaciju.

Napadi Huta u Crvenom moru prekinuli su međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije, koja čini oko 15 odsto svjetskog brodskog prometa.

Od oktobra su Huti napadali komercijalna plovila u Crvenom moru kako bi iskazali podršku palestinskoj militantnoj grupi Hamas u borbi protiv Izraela.

(Energetika.ba)