Energetika.ba
naftno tržište

Povećanje zaliha u SAD-u utjecalo na smanjenje cijena nafte

Autor: Energetika.ba
Povećanje zaliha u SAD-u utjecalo na smanjenje cijena nafte
Foto: Ilustracija

Cijene nafte niže su u četvrtak jer je iznenadno povećanje zaliha u SAD-u potaknulo brigu o sporoj potražnji najvećeg svjetskog potrošača nafte, a na tržišta je utjecala i informacija o potencijalnom širenju rata u Gazi, što bi moglo poremetiti opskrbu na Bliskom istoku.

Terminski ugovori sirove nafte Brent manji su za šest centi, ili 0,1 posto, na 85,19 američkih dolara po barelu. Ugovor američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niži su za deset centi, ili 0,1 posto, na 80,80 dolara po barelu.

“Očekivano povećanje američkih zaliha sirove nafte i benzina opterećuje tržište zbog straha od slabljenja potražnje. Ali tržište je u teškoj situaciji, poduprto izgledima da bi eskalacija bitke između Izraela i Hezbollaha mogla omesti opskrbu”, rekao je za Reuters Tsuyoshi Ueno, viši ekonomist NLI Research Institutea.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvijestila je da su zalihe sirove nafte u zemlji prošlog tjedna porasle za 3,6 miliona barela, za razliku od prognoza analitičara koje je anketirao Reuters, a koji su očekivali smanjenje od 2,9 miliona barela. Zalihe benzina u SAD također je porastao za 2,7 miliona barela, prenose Financije hr.

Proizvod isporučen za motorni benzin, zamjena za potražnju, niži je za oko 417.000 barela po danu prošle sedmice, na 8,97 miliona barela po danu. Četverosedmični prosjek potražnje je oko dva posto ispod prošlogodišnjih nivoa.

“Vjerujemo da je rast tržišta ograničen slabom potražnjom za benzinom u SAD-u uprkos vrhuncu ljetne sezone vožnje. Ovu slabost dodatno pogoršava slaba potražnja za dizelskim gorivom u Evropi i SAD-u, s padom marži od prošlog augusta”, rekao je Emril Jamil, viši analitičar u LSEG Oil Research.

Marže na benzin, koje se odražavaju razlikama između benzina u odnosu na Brent i WTI, imale su tendenciju pada nakon što su u martu dosegle vrhunac u rasponu od 30 dolara po barelu.

Na Bliskom istoku, prekogranična napetost između Izraela i libanonskog Hezbollaha eskalira posljednjih sedmica, raspirujući strahove od sveopćeg rata između Izraela i Hezbollaha, koji bi mogao zahvatiti i velikog proizvođača nafte Iran.