Energetika.ba
naftna kompanija

Prodaje se udio u Saudi Aramcu za više od 11 milijardi eura

Autor: Energetika.ba
Prodaje se udio u Saudi Aramcu za više od 11 milijardi eura
Foto: Unsplash

Saudijska Arabija potvrdila je planove za prodaju udjela u svojoj velikoj naftnoj kompaniji, a prodajom bi mogla zaraditi više od 11,06 milijardi eura, što će pomoći za kraljevstvu jer traži gotovinu za plaćanje velike ekonomske transformacije.

Prodaja 1,545 milijardi dionica Saudi Aramca, ili 0,64 posto preostalih dionica kompanije, počet će 2. juna, navodi se u priopćenju koje potvrđuje raniji izvještaj Bloomberga. Očekuje se da će raspon cijene biti između 6,56 i 7,12 eura po dionici, što predstavlja popust od čak 7,9 posto na cijenu dionice kompanije na zatvaranju trgovanja u četvrtak.

Ponuda će pokazati koliko su globalni ulagači zainteresirani za najvećeg svjetskog izvoznika nafte zbog sve većeg broja pitanja o klimatskim promjenama i budućnosti fosilnih goriva. Isplate ogromne dividende firme bit će privlačne stranim ulagačima, od kojih su se mnogi protivili procjenama velikoj inicijalnoj javnoj ponudi u 2019. No, dionice Saudi Aramca i dalje se smatraju skupima u poređenju s drugim naftnim kompanijama kao što su Exxon Mobil i Shell.

“Ova transakcija pruža priliku postojećim i novim investitorima da izgrade značajnu poziciju u Saudi Aramcu”, rekao je izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

Prihodi od ponude pomoći će u finansiranju velikih inicijativa za diverzifikaciju državnog gospodarstva od nafte, dok prijestolonasljednik Mohammed bin Salman ulaže u umjetnu inteligenciju, sport, turizam i futurističke projekte kao što je grad Neom.

Cijene sirove nafte su ispod razine koja je vladi potrebna da uravnoteži svoj proračun, a kraljevina nije ispunila ni cilj privlačenja više od 92,19 milijardi eura godišnje izravnih stranih ulaganja, prenose Financije hr.

Saudijska Arabija je već odložila neke projekte koji su dio njezinog plana ekonomske transformacije nakon 2030. i smanjila svoje ambicije za Neom. Ekonomija je u padu već tri tromjesečja zaredom, dok je proračun u deficitu šest tromjesečja zaredom.

U tom kontekstu, Aramco je zadržao svoju tromjesečnu dividendu od 28,58 milijardi dolara, što je značajno za saudijsku vladu, koja posjeduje oko 82 posto firme. Kraljevski imovinski fond drži još 16 posto udjela u energetskoj kompaniji. I nakon prodaje država će ostati uvjerljivo većinski dioničar.

Dogovor dolazi nedugo nakon što su dionice firme pale na najniži nivo u više od godinu dana i podudara se s godišnjim okupljanjem članica OPEC+ organizacije na kojem će se raspravljati o politici proizvodnje nafte, pri čemu većina promatrača tržišta očekuje da će grupa zadržati ograničenje svoje ponude još neko vrijeme. To bi zadržalo proizvodnju Saudijske Arabije na najnižem nivou u otprilike tri godine.