Energetika.ba
Nafta

Prognoze IEA zakočile cijene nafte iznad 64 dolara

Autor: Energetika.ba
Prognoze IEA zakočile cijene nafte iznad 64 dolara

Cijene nafte stablizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 64 dolara, zakočene predviđanjima Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o uzletu američke proizvodnje u idućih pet godina.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjene u odnosu na zatvaranje tržišta prošlog petka i iznosila je 64,29 dolara. Promjena nije bilo ni na američkom tržištu na kojem se barelom trgovalo po 61,24 dolara.

IEA je u novim srednjoročnim prognozama za tržišta nafte osjetno povisila procjenu rasta američke proizvodnje, predviđajući da će SAD 2023. godine ukupno proizvoditi gotovo 17 miliona barela dnevno, u odnosu na prošlogodišnjih 13,2 miliona barela dnevno.

Time će SAD smanjiti tržišni udio Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i približiti se samodostatnosti kada je u pitanju opskrba naftom.

U IEA-i također očekuju da će potražnja za naftom u idućih pet godina rasti za prilično snažnih 1,1 posto dnevno. Predviđaju i da OPEC neće uspjeti značajno povećati proizvodne kapacitete.

"Rast proizvodnje nafte u SAD-u, Brazilu, Kanadi i Norveškoj može osigurati dobru opskrbu svijeta i više nego pokriti globalni rast potražnje za naftom do kraja 2020. godine", stoji u procjenama savjetodavne agencije za energetiku pri Organizaciji za privrednu saradnju i razvoj (OECD).

"Jedna se stvar ipak nije promijenila u proteklih godinu dana - još nema naznaka oporavka ulaganja u istraživanje i proizvodnju nakon njihova naglog pada u 2015. i 2016. godini, što potpiruje bojazni da raspoloživa opskrba možda neće biti dostatna da nadoknadi prirodan pad proizvodnje na poljima i da podmiri snažan rast potražnje nakon 2020. godine", dodaje se.

Ministri za naftu članica OPEC-a i drugi globalni igrači okupit će se ove sedmice u Houstonu na najvećoj konferenciji globalne energetske industrije CERAWeek. Očekuje se da će se glavni tajnik naftnog kartela Mohamad Barkindo i drugi dužnosnici na rubu konferencije sastati s predstavnicima američkih proizvođača nafte iz škriljaca.

Ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata za naftu i aktualni predsjedatelj OPEC-a Suhail Mohamed Al Mazrouei kazao je u nedjelju da u kartelu ne razmatraju produljenje aktualnih ograničenja opskrbe i na iduću godinu.

Od početka prošle godine OPEC i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom ograničavaju opskrbu za 1,8 miliona barela dnevno kako bi sveli globalne zalihe na petogodišnji prosjek i poduprli cijene nafte. Njihov dogovor istječe krajem ove godine.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 61,58 dolara, što znači da je bila manja 60 centi nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba