Energetika.ba
Trgovinski volumeni slabi

Rast cijena nafte uz podršku Kini i očekivanja smanjenja ponude

Autor: Energetika.ba
Rast cijena nafte uz podršku Kini i očekivanja smanjenja ponude
Foto: Ilustracija

Cijene nafte su porasle u ponedjeljak, nadograđujući nedavne dobitke uslijed očekivanja smanjenja ponude zbog rezova OPEC-a+, napada na ruske rafinerije te uz podršku optimističnim podacima o kineskoj proizvodnji koji podržavaju izglede za poboljšanu potražnju.

Brentova sirova nafta porasla je za 29 centi, ili 0.3%, na 87.29 dolara po barelu do 0331 GMT-a nakon što je prošle sedmice porasla za 2.4%. Američka sirova nafta iz Zapadnog Teksasa bila je na 83.48 dolara po barelu, povećavajući se za 31 cent, ili 0.4%, nakon rasta od 3.2% prošlog tjedna.

Očekuje se da će trgovinski volumeni biti slabi u ponedjeljak jer su nekoliko zemalja zatvorene zbog uskršnjih praznika.

Oba referentna indeksa završila su viša treći mjesec zaredom u martu, s Brentom koji se drži iznad 85 dolara po barelu od sredine prošlog mjeseca, kako su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, grupa poznata kao OPEC+, obećali produžiti rezove u proizvodnji do kraja juna, što bi moglo stegnuti ponudu nafte tokom ljeta na sjevernoj hemisferi.

Ruski potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak rekao je u petak da će se ruske naftne kompanije usredotočiti na smanjenje proizvodnje umjesto izvoza u drugom kvartalu kako bi ravnomjerno rasporedile rezove u proizvodnji s drugim članicama OPEC+, prenosi Reuters.

Napadi dronovima iz Ukrajine onesposobili su nekoliko ruskih rafinerija, što se očekuje da će smanjiti izvoz goriva iz Rusije. "Geopolitički rizici za ponudu nafte i teških sirovina dodaju se snažnim osnovama potražnje u drugom tromjesečju 2024.," rekli su analitičari firme Energy Aspects u bilješci.

Gotovo 1 milion barela dnevno ruske obrade nafte je offline zbog napada, što utječe na njen izvoz teških goriva s visokim sadržajem sumpora koje se obrađuju u kineskim i indijskim rafinerijama, dodaje konzultantska firma.

U Evropi, potražnja za naftom bila je čvršća nego što se očekivalo, povećavajući se za 100.000 barela dnevno u februaru u odnosu na godinu ranije, rekli su analitičari Goldman Sachsa, nasuprot njihovoj prognozi smanjenja od 200.000 barela dnevno u 2024.

Čvrsta potražnja u Evropi, slabost u rastu opskrbe u SAD-u uz moguće produženje rezova OPEC+ kroz 2024. nadmašuje rizik od stalne slabosti u potražnji Kine, rekli su u bilješci.

Proizvodnja sirove nafte Sjedinjenih Država, najvećeg svjetskog proizvođača, pala je za 6% u januaru u odnosu na rekordno visok nivo u decembru, pokazali su podaci Uprave za energetske informacije u petak.

"Također vidimo rizike za našu prognozu da će Brent u prosjeku iznositi 83 dolara po barelu u 2024Q4 kao blago usmjerene prema gore," rekli su analitičari.

Također podržavajući cijene, kineska proizvodna aktivnost proširila se prvi put u šest mjeseci u ožujku, pokazalo je službeno istraživanje fabrika u nedjelju, podržavajući potražnju za naftom kod najvećeg svjetskog uvoznika nafte, čak i dok kriza u sektoru nekretnina ostaje kočnica za ekonomiju.

Investitori također pretražuju američke ekonomske podatke kako bi vidjeli znakove kada će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope ove godine što će podržati globalna ekonomija i potražnju za naftom.