Energetika.ba
Nafta

Reuters: Rusija počela Iranu isporučivati naftu željeznicom

Autor: Energetika.ba
Reuters: Rusija počela Iranu isporučivati naftu željeznicom

Rusija je ove godine započela izvoz nafte u Iran željeznicom po prvi put nakon što su tradicionalni kupci izbjegavali trgovinu s Moskvom, prema tri izvora iz industrije i podacima o izvozu.

Rusija i Iran, koje su obje pod zapadnim sankcijama, uspostavljaju bliže veze kako bi podržali svoje ekonomije i potkopali zapadne sankcije koje i Moskva i Teheran smatraju neopravdanim.

Kako navodi Reuters, zapadne sankcije na ruske naftne derivate zbog onoga što Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini su preoblikovale globalna tržišta nafte te tankeri koriste duže rute, a dobavljači biraju egzotične destinacije i alternativne načine transporta.
Iran je godinama pod zapadnim sankcijama sa ograničenim pristupom globalnim tržištima.

Ministarstva Rusije i Irana koja se bave ovim pitanjem nisu odgovorila novinarima Reutersa na zahtjeve za komentar.

Prošle jeseni je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak najavio početak razmjene isporuka naftnih derivata sa Iranom, ali su stvarne isporuke počele tek ove godine, rekli su izvori za Reuters.

U februaru i martu Rusija je Iranu isporučila do 30.000 tona benzina i dizela, izjavila su za Reuters dva izvora upoznata sa podacima o izvozu. Treći izvor je potvrdio trgovinu, ali nije bio u mogućnosti potvrditi količine.

Sve količine su isporučene željeznicom iz Rusije preko Kazahstana i Turkmenistana. Jedan od izvora je rekao da je dio tereta benzina kamionom poslat iz Irana u susjedne države, uključujući Irak.

Iran je proizvođač nafte i ima svoje rafinerije, ali je nedavno njegova potrošnja premašila domaću proizvodnju goriva, posebno u njegovim sjevernim provincijama, rekao je trgovac na tržištu naftnih derivata Centralne Azije za Reuters.

Izvori su naveli da je Rusija isporučila Iranu male količine goriva tankerima preko Kaspijskog mora, kao što je bio slučaj 2018. godine.

Ruske naftne kompanije trenutno su zainteresirane za izvoz dizela i benzina u Iran željeznicom jer se izvoz morem suočava sa visokim vozarinama i maksimalnom cijenom koju nameću zemlje G7.

Međutim, metoda izvoza preko željeznice nosi određene probleme, rekli su izvori.

Očekujemo da će pošiljke nafte Iranu porasti ove godine, ali već vidimo nekoliko problema s logistikom zbog zagušenja željeznice. To bi moglo spriječiti da izvoz poraste“, rekao je jedan od izvora za Reuters.

Energetika.ba