Energetika.ba
Mišljenje analitičara

Reutersova anketa: Cijene nafte se možda neće mnogo mijenjati u drugoj polovini 2024.

Autor: Energetika.ba
Reutersova anketa: Cijene nafte se možda neće mnogo mijenjati u drugoj polovini 2024.
Foto: Unsplash

Cijene nafte su pale u petak dok su investitori vagali slabu potražnju za gorivom u SAD-u i povukli dio profita na kraju kvartala, dok su ključni podaci o inflaciji za maj povećali šanse da će Federalne rezerve početi smanjivati kamatne stope ove godine.

Fjučersi za Brent naftu za isporuku u augustu, koji su istekli u petak, zaključili su sa rastom od 2 centa na 86,41 dolara po barelu. Likvidniji ugovor za septembar pao je za 0,3% na 85 dolara po barelu.

Tokom sedmice, Brent je porastao za 0,02% dok su WTI fjučersi zabilježili gubitak od 0,2%. Oba benchmarka su zabilježila rast od oko 6% za ovaj mjesec.

Dok su proizvodnja nafte i potražnja u SAD-u porasli na četveromjesečni maksimum u aprilu, potražnja za benzinom je pala na 8,83 miliona barela dnevno, najniži nivo od februara, prema izvještaju Energy Information Administration's Petroleum Supply Monthly objavljenom u petak.

"Mjesečni izvještaj EIA sugerirao je da je potražnja za benzinom bila prilično loša", rekao je Phil Flynn, analitičar u Price Futures Group. "Ti brojevi nisu baš potaknuli dodatnu kupovinu."

Analitičari su rekli da su neki trgovci povukli profite na kraju drugog kvartala nakon što su cijene ranije ovog mjeseca porasle.
Indeks cijena lične potrošnje (PCE) u SAD-u, preferirani pokazatelj inflacije Federalnih rezervi, bio je nepromijenjen u maju, podižući nade za smanjenje kamatnih stopa u septembru.

Ipak, reakcija na finansijskim tržištima bila je minimalna. Za trgovce naftom, objava je prošla neopaženo, rekao je Charalampos Pissouros, stariji investicioni analitičar u brokerskoj kući XM.

Rastuća očekivanja o ciklusu popuštanja Fed-a izazvala su rizik od rasta na tržištima dionica. Trgovci sada predviđaju 64% šanse za prvo smanjenje kamatnih stopa u septembru, u odnosu na 50% prije mjesec dana, prema CME FedWatch alatu.

Popuštanje kamatnih stopa moglo bi biti povoljno za naftu jer bi moglo povećati potražnju potrošača.

"Cijene nafte su se nedavno približile našim procjenama fer vrijednosti, otkrivajući osnovnu snagu u osnovama kroz čišćenje magle rata", napisao je Barclays analitičar Amarpreet Singh u bilješci za klijente.

Barclays očekuje da će Brent nafta ostati oko 90 dolara po barelu u narednim mjesecima.

Cijene nafte možda se neće mnogo promijeniti u drugoj polovini 2024. godine, uz zabrinutost zbog kineske potražnje i mogućnosti veće ponude ključnih proizvođača koji se suprotstavljaju geopolitičkim rizicima, pokazala je Reutersova anketa u petak.

Očekuje se da će Brent nafta u prosjeku iznositi 83,93 dolara po barelu u 2024. godini, dok će američka nafta u prosjeku iznositi 79,72 dolara, pokazala je anketa.

Broj aktivnih naftnih bušotina u SAD-u, rani pokazatelj buduće proizvodnje, pao je za šest na 479 ove sedmice, najniži nivo od decembra 2021. godine, rekla je energetska uslužna firma Baker Hughes.

Upravnici fondova su povećali svoje neto duge pozicije u američkim fjučersima i opcijama na naftu u sedmici do 25. juna, saopćila je Američka komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC).