Energetika.ba
Nafta

Ruda koja bi mogla da bude "srpska nafta"

Autor: Energetika.ba
Ruda koja bi mogla da bude "srpska nafta"

Globalna potraga za litijumom je u jeku, a najveće rezerve u Evropi ovog metala koji se koristi za baterije, prema nekim procenama, leže u Srbiji.

Težak dio posla moglo bi da bude njegovo izvlačenje, navodi agencija Blumberg (Bloomberg).

Kako navodi agencija, geolozi istražuju brdoviti pejzaž u potrazi za metalom koji postaje sve prisutniji u savremenoj tehnologiji: litijumom, i to područje u Srbiji gdje je pronađen može da postane novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom. Globalna potraga za litijumom je u jeku, dok kompanije žele da smanje upotrebu fosilnih goriva.

Blumberg NEF procjenjuje da će tokom sljedećih 11 godina potražnja litijumskog materijala za baterije porasti osam puta.

Procjenjene rezerve litijuma u Srbiji su najveće u Evropi, a nezasiti apetit za baterijama koje napajaju sve, od iPhone-a do automobila Tesla, podstiče želju kompanije Rio Tinto Group da istraži mogućnost njegovog iskopavanja.

Predsjednik Aleksandar Vučić u februaru je litijum nazvao "jednom od najvećih nada za Srbiju" i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju. U jezgru litijumskih snova Srbije nalazi se mineral nazvan "jadarit", po dolini Jadra. Sadrži litijum i bor koji se koristi u keramici, đubrivima i izolaciji.

U centralnoj i istočnoj Evropi, Češka i Austrija takođe proučavaju potencijal iskopavanja litijuma. Rumunija ponovo otvara rudnike za rijetke zemaljske minerale. I međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u regionu, uključujući Daimler AG i Johnson Matthei Plc u Poljskoj.  Ali, litijumska energija u Srbiji, ako se može profitabilno izvlačiti, dovoljno je velika da pomogne kontinentu da se takmiči sa Azijom, posebno s Kinom, trećim najvećim svjetskim proizvođačem litijuma i vrhunskim proizvođačem litijum-jonskih baterija.

Rio Tinto, jedna od najvećih svjetskih rudarskih kompanija, i istraživač sa sjedištem u Australiji Jadar Lithium Plc testiraju koliko litijuma ima u Srbiji.

Optimističke procjene vlade i preliminarno istraživanje pokazuju da u Srbiji može biti čak 200 miliona tona rezervi, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milion tona identifikovanih rezervi, što je čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u Evropi.

Iako je iskopavanje još uvijek najmanje tri godine daleko, srpske vlasti zagovaraju razvoj dodatnih aktivnosti, kao što su refinacija i proizvodnja baterija.

"Otvaranje fabrike baterija bilo bi ključno za podizanje životnog standarda", kaže Nenad Antić, zamjenik gradonačelnika Vranja, grada u čijoj blizini se takođe izvode istraživanja. On procjenjuje da bi proizvodnja smanjila stopu nezaposlenosti u gradu sa 80.000 stanovnika, gdje je oko 10.000 ljudi bez posla.

Rio Tinto je na svom sajtu nazvao Jadar "značajnom vrijednošću za Srbiju", i naveo da litijum i bor "igraju značajnu ulogu u energetski efikasnijoj budućnosti".

Energetika.ba