Energetika.ba
za prvih sedam mjeseci

Ruski prihodi od nafte i plina porasli 62 posto

Autor: Energetika.ba
Ruski prihodi od nafte i plina porasli 62 posto
Foto: Arhiv

Prihodi ruskog proračuna od nafte i plina za prvih sedam mjeseci ove godine porasli su za 61,6 posto na godišnjoj razini, na 6,77 triliona rubalja, odnosno približno 72,85 milijardi eura, objavilo je rusko Ministarstvo finansija.

Porezi na vađenje i izvoz nafte i plinskog kondenzata (porez na vađenje minerala, izvozna carina i dodatni porez na dobit) od januara do jula 2024. donijeli su ruskom proračunu 7,94 triliona rubalja, odnosno 85,32 milijarde eura, javlja TASS.

Proizvodnja plina u Rusiji povećat će se ove godine za šest posto na 675 milijardi prostornih metara, pokazao je najnoviji izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) o tržištu plina.

Prema podacima agencije, ruska proizvodnja plina u prvoj polovici ove godine porasla je za sedam posto na godišnjoj razini, prenosi Kommersant.

Glavni pokretač rasta proizvodnje plina u prvom polugodištu ove godine bio je rast izvoza plina plinovodima, kao i izvoza ukapljenog prirodnog plina, prenosi SEEbiz.

Rusija je u spomenutom razdoblju povećala isporuke plina Kini preko plinovoda Snaga Sibira za 35 posto na godišnjoj razini, a porasle su i isporuke Evropi.