Energetika.ba
rast

Saudijska Arabija podigla cijene sirove nafte, rastu cijene i na svjetskim tržištima

Autor: Energetika.ba
Saudijska Arabija podigla cijene sirove nafte, rastu cijene i na svjetskim tržištima
Foto: Pexels

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak nakon što je Saudijska Arabija povisila cijene sirove nafte u junu za većinu regija. Budući da su i izgledi za dogovor o prekidu vatre u Gazi izgledali slabi, obnavljaju se bojazni da bi se sukob Izraela i Hamasa još mogao proširiti u ključnim naftnim kompanijama regija.

Futuresi nafte Brent porasli su za 51 cent, ili 0,6 posto, na 83,47 dolara po barelu, dok su terminski ugovori za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) bili na 78,64 dolara po barelu, što je rast od 53 centa, ili 0,7 posto.

Prošle su sedmice oba terminska ugovora zabilježila najveći sedmični gubitak u tri mjeseca, pri čemu je Brent pao za više od sedam posto, a WTI 6,8 posto, budući da su ulagači ocijenili slabe podatke o zapošljavanju u SAD-u i moguće vrijeme smanjenja kamatne stope Federalnih rezervi, prenosi Reuters.

Geopolitička premija rizika u cijenama nafte također je smanjena dok su pregovori o prekidu vatre u Gazi bili u toku.

“Vijesti da Izrael želi nastaviti i proširiti svoju operaciju na Rafah, riskiraju izbacivanje potencijalnog sporazuma o prekidu vatre i ponovno raspirivanje geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku za koje se činilo da popuštaju”, rekao je analitičar IG markets Tony Sycamore, prenose Financije hr.

Budući da je većina dugih pozicija u nafti raščišćena prošle sedmice, čini se da postoje rizici da se cijene WTI-ja vrate prema 80 dolara početkom ove sedmice, dodao je Sycamore.

Saudijska Arabija je u junu podigla službene prodajne cijene (OSP) za svoju sirovu naftu u Aziji, sjeverozapadnoj Evropi i na Mediteranu, signalizirajući očekivanja velike potražnje ovog ljeta.

“Nakon što je prošle sedmice pao malo više od 7,3 posto zbog popuštanja geopolitičkih napetosti, ICE Brent je započeo novi trgovačku sedmicu na jačoj osnovi, otvarajući s rastom. Ovo dolazi nakon što je Saudijska Arabija podigla junske OSP-ove za većinu regija usred pooštravanja zaliha u ovom tromjesečju “, rekao je ING-ov voditelj istraživanja roba Warren Patterson u bilješci.

Na cijene su utjecali i podaci o kineskoj ekonomiji. U Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, uslužne aktivnosti ostale su u ekspanziji 16. mjesec zaredom, dok je rast novih narudžbi ubrzan, a poslovni sentiment solidno porastao, jačajući nade u održivi ekonomski oporavak.

U znaku da bi se opskrba mogla smanjiti, američke energetske kompanije smanjile su broj naftnih platformi i platformi za prirodni plin koji rade drugu sedmicu za redom.