Energetika.ba
Nafta

Saudijska Arabija podiže cijene nafte za isporuke u Aziji

Autor: Energetika.ba
Saudijska Arabija podiže cijene nafte za isporuke u Aziji

Očekuje se da će jedan od vodećih svjetskih izvoznika nafte, Saudijska Arabija, podići u julu zvaničnu prodajnu cijenu (OSP) za sve kategorije "crnog zlata" koje prodaje u Aziju, javlja Rojters.

Prema izvještajima izvora iz pet rafinerija, Rijad će u julu povećati OSP za arapsku laku naftu za 3,80 dolara po barelu.

Predviđeno povećanja cijena kreće se u rasponu od 2-3 dolara za barel do čak pet dolara po barelu, pošto su rafinerijske marže oslabile u maju, jer je jača cijena omanske sirove nafte DME, jedna od dvije osnovne reference za formiranje cijene saudijske nafte za Aziju, uticala na rast troškova rafinerija za sirovine, rekli su Rojtersovi izvori.

Proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koju predvodi Saudijska Arabija, pala je na najniži nivo u dvije decenije u maju, što je uticalo na rast cijena sirove nafte na Bliskom Istoku.

OPEK i njeni saveznici, uključujući Rusiju, planiraju da održe sastanak ove nedjelje na kome će razgovarati o produženom smanjenja proizvodnje poslije juna.

Smanjena ponuda nafte na Bliskom istoku izazvala je sužavanje spreda između cijene nafte za spot isporuku i cijena fjučersa na berzi u Dubaiju u maju u odnosu na april, za 6,60 dolara po barelu. Spot cijene su, naime, bile niže od onih za isporuku u narednim mjesecima, a taj poremećaj se naziva kontango tržištem.

Energetika.ba / Tanjug