Energetika.ba
Nafta

Signali iz Rusije podigli cijene nafte iznad 58 dolara

Autor: Energetika.ba
Signali iz Rusije podigli cijene nafte iznad 58 dolara

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak razinu od 58 dolara nakon izjava izvora u industriji da je Rusija prihvatila argumente o nužnom smanjenju opskrbe u suradnji s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) kako bi se naftno tržište stabiliziralo.

Barelom se na londonskom tržištu trgovalo po 51 cent višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 58,27 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,45 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 68 centi višoj cijeni, od 50,97 dolara. Jučer je dočekao zatvaranje u minusu 1,27 dolara.

Tržišta je jučer poljuljao službeni podatak o rastu američkih zaliha u prošlom tjednu za 3,6 milijuna barela, što se dijelom pripisuje sezonskim radovima na održavanju rafinerija. Porasla je i američka proizvodnja, na rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno.

Podaci su dodatno potpirili strahovanja od viška u opskrbi, naročito nakon upozorenja Saudijske Arabije da neće sama smanjivati proizvodnju kako bi stabilizirala tržište.

Danas je cijene nafte poduprla izjava izvora u industriji da je Rusija prihvatila argumente o nužnom ograničenju opskrbe u suradnji s OPEC-om.

Predstavnici ruskog ministarstva energetike sastali su se u utorak sa čelnicima domaćih proizvođača nafte, uoči OPEC-ova sastanka u Beču krajem idućeg tjedna.

"Ton sastanka odredio je argument da Rusija mora smanjiti (proizvodnju). Ključno je pitanje kojim tempom i koliko", kazao je izvor upućen u tok sastanka predstavnika ministarstva i naftne industrije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u srijedu da je u kontaktu s OPEC-om i da je po potrebi spreman nastaviti suradnju na području opskrbe, iako je zadovoljan cijenom nafte od 60 dolara po barelu.

OPEC i njegovi partneri među neovisnim proizvođačima razgovarat će o novom ciklusu smanjenja opskrbe za milijun do 1,4 milijuna barela dnevno, a možda i više, napominje Reuters.

Tržište će pozorno pratiti i sastanak čelnika 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Argentini u čijem će fokusu biti američko-kineski trgovinski rat ali bi se na dnevnom redu mogla naći i naftna politika.

Stišavanje trgovinskih napetosti moglo bi poboljšati izglede za potražnju.

"Svjedočili smo ogromnom povećanju opskrbe dok je stanje u potražnji obavijeno neizvjesnošću. No, možda ćemo na sastanku G20 koji počinje u petak vidjeti neke pomake u rješavanju svjetskih trgovinskih pitanja", tumači Michael McCarthy iz CMC Marketsa i Stockbrokinga.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 59,25 dolara, što znači da je porasla 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Energetika.ba