Energetika.ba
Nafta

Snažan rast cijena nafte: WTI i Brent rasli po 6 i 8 posto i dosegli dvomjesečni maksimum

Autor: Energetika.ba
Snažan rast cijena nafte: WTI i Brent rasli po 6 i 8 posto i dosegli dvomjesečni maksimum

Cijene nafte u ponedjeljak su ostvarile snažne rast jer su ulagači uvjereni da će smanjenje proizvodnje, ali i liberalizacija zahtjeva za socijalno distanciranje i dalje gurati ponudu i potražnju ka uobičajenom stanju.

Jutros su cijene američke sirove nafte WTI porasle za 8,8 posto i iznosile 32,13 dolara za barel, popevši se na dvomjesečni maksimum, dok je međunarodni referentni Brent porastao za 6,5 posto na 34,61 dolara, dodirujući svoj maksimalni nivo od marta, piše Investing.

U rastu je pomogao i izvještaj Energy Intelligencea da OPEC+ i drugi prozvođači mogu produžiti smanjenje dogovorene proizvodnje na ostatak godine. Saudijska Arabija, Rusija i ostale članice saveza nedavno su započele s najvećim ikad koordiniranim smanjenjem proizvodnje, u iznosu od 9,7 milijuna barela dnevno u maju i junu.

Namjera je da se ta smanjenja postupno ublažava u drugoj polovici ove godine, a zatim do aprila 2021., ali izvješće sugerira da se maksimalni nivo smanjenja može nastaviti i u ostatku 2020. godine.

Ne samo da članovi OPEC + smanjuju potrošnju, već i podaci Baker Hughesa u petak i dalje pokazuju kolaps u američkim aktivnostima crpljenja, pri čemu je broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u pao za 34 tokom prošle sedmice na ukupno 258.

Kao razlog za porast cijena navodi se i sve učestalije ukidanja strogih mjera u brojnim zemljama svijeta, ali i u nekoliko američkih saveznih država koje značajno utječu na globalnu potrošnju.

Imajući ovo u vidu, Seevol.com predviđa 5,49 miliona barela u zalihama u Cushingu u Oklahomi, mjestu isporuke za WTI američku naftu, kada se u srijedu objave službeni brojevi.

Važno je istaći da će ulagači paziti na istek roka za ugovaranje junskih WTI isporuka u utokrak s obzirom na incidente prošlog mjeseca, koji je uključivao drastičan pad u minus jer su se "long" pozicije žurno likvidirale kako se ne bi morale fizički isporučiti.

"Jasno je drukčiji osjećaj na naftnom tržištu koji ulazi u ovaj ugovor istekom roka, s tim da se smanjenja proizvodnje primjenjuju globalno, bilo sporazumima ili jednostrano", rekao je Craig Erlam, viši tržišni analitičar u OANDA, agenciji Reuters.

Energetika.ba