Energetika.ba
Nafta

Spor između Exxona i Chevorna oko Gvajanskog naftnog polja pokreće dilemu u daljem poslovanju

Autor: Energetika.ba
Spor između Exxona i Chevorna oko Gvajanskog naftnog polja pokreće dilemu u daljem poslovanju
Foto: ExxonMobil

Iznenadni izazov Exxon Mobila Chevronovoj akviziciji Hessa putem spora oko udjela u velikom naftnom polju u Gvajani mogao bi biti koristan za američkog naftnog diva, čak i ako na kraju ne proširi svoje posjede u Južnoj Americi.

Exxon je u ponedjeljak saopćio da bi mogao iskoristiti prednost preče kupovine koja bi mogla blokirati Chevron od sticanja 30% udjela u gigantskom naftnom bloku u Gvajani, centralnom dijelu rivalovog 53 milijarde dolara vrijednog dogovora za kupovinu Hessa.

Najveći američki proizvođač nafte mogao bi imati za cilj naterati Chevron da poveća svoje obaveze prema kapitalno intenzivnom bloku Stabroek, koji sadrži najmanje 11 milijardi barela nafte, ili da napravi neki drugi ustupak na drugom mjestu, rekli su analitičari i investitori.

Dva najveća američka proizvođača nafte su i rivali i partneri u projektima širom svijeta.

Exxon "vrlo vjerovatno traži da izvuče određene ustupke od Chevorna kako bi podržao dalji napredak dogovora", navela je MKP Advisors u bilješci. "Vrlo je moguće da žele veće obaveze od Chevorna nego što je Hess prethodno dogovorio."

Kompanije su u pregovorima oko Exxona tvrdnje, a njihova suprotstavljena stajališta ostavila su analitičare u raspravi o širokom spektru mogućih ishoda, od predložene akvizicije Hessa od strane Chevorna koja bi trebala biti zatvorena u predviđenom roku sredinom 2024. godine, do raspada dogovora ili čak do toga da Exxon kupi Hessa.

"Ne moguće je reći jesu li advokati Chevorna ili Exxona u pravu," rekao je Stewart Glickman, analitičar za energetske dionice u CFRA Research.

Exxon upravlja svom proizvodnjom u Gvajani sa 45% udjela u konzorciju, dok su Hess i kineski CNOOC manjinski partneri.

Exxon i CNOOC vjeruju da se pravo preče kupovine primjenjuje, rekao je američki proizvođač nafte u saopćenju, jer su to dugovali svojim investitorima i partnerima "da ostvare značajnu vrijednost koju smo stvorili i na koju imamo pravo u Gvajanskom kapitalu."

CNOOC nije odgovorio na zahtjev za komentarom.