Energetika.ba
Slavonski brod

Stanovnici hrvatskog grada udišu najzagađeniji zrak u EU, krive rafineriju iz BiH?

Autor: Energetika.ba
Stanovnici hrvatskog grada udišu najzagađeniji zrak u EU, krive rafineriju iz BiH?
Foto: Slavonski brod

Analiza Evropske agencije za okoliš pokazala je da Slavonski Brod ima najzagađeniji zrak u EU.

Zrak koji Brođani udišu pun je opasnih lebdećih čestica PM2.5.

Samo ove zime slavonski grad je bio 11 puta u ljubičastom, što je najveća razina zagađenja, kažu u Udruženju građana koja se zalaže za čist zrak.

"Prošle godine Slavonski Brod je u EU završio na neslavnom prvom mjestu. Iza nas je ostavljen Nowy Sącz iz Poljske, koji je bio dosadašnji šampion", rekao je za Dnevnik Nove TV Petar Tot- Đerđ, v.d. predsjednika Udruge Eko-Integral - piše Index.

Je li rafinerija nafte uzrok problema zagađenog zraka u Brodu?

Više niko sa sigurnošću ne može reći zašto je tolika koncentracija opasnih čestica u zraku. Preko Save u Bosanskom Brodu nalazi se naftna rafinerija. Smatralo se da je rafinerija uzrok svih problema zagađenja u Slavonskom brodu, no već duže vrijeme rafinerija nije u pogonu - ili se barem tako misli.

"To ne mogu reći, ali imam informacije da ne radi", rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. Pretpostavlja se da iz BiH dolazi 40 posto onečišćenja, dok je drugi veliki faktor neposredna blizina autoceste.

"Na to ne možemo utjecati. To je promet koji je u ingerenciji države. To su prekogranična zagađenja, koja su opet u ingerenciji države", govori Duspara za Dnevnik Nove TV.

Brođani se godinama žale vrhu hrvatske politike

Slavonski Brod, kako bi se smanjilo zagađenje, u vrtiće i škole ugrađuje plin, gradi biciklističke staze, stavlja ekološku rasvjetu. Međutim, to nije dovoljno. Zbog toga Brođani već desecima godina samom vrhu hrvatske politike šalju pozive u grad i dopise.

"Mi stalno ukazujemo na te probleme, možda smo već postali i dosadni. Tu je bio i Stjepan Mesić kao predsjednik, pa poslije Ivo Josipović, pa Kolinda Grabar Kitarović", rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda za Dnevnik.