Energetika.ba
Novosti

Spreman novoizgrađeni unutrašnji sistem cjevovoda u brodskoj Rafineriji nafte

Autor: Energetika.ba
Spreman novoizgrađeni unutrašnji sistem cjevovoda u brodskoj Rafineriji nafte

U okviru projekta gasifikacije, izgradnje sistema distribucije prirodnog gasa, „Rafinerije nafte Brod“ a.d. Bosanski Brod uspješno je završena još jedna etapa radova, saopćeno je iz tog preduzeća.

Na području „Rafinerije nafte“ u potpunosti su završeni građevinsko-montažni radovi unutrašnjeg sistema cjevovoda namjenjenog za distribuciju i snabdjevanje kotlovnice Rafinerije nafte prirodnim gasom.

U tu svrhu unutar Rafinerije položeno je više od 1,3 km cjevovoda. -Završetkom ove faze građevinsko–montažnih radova omogućeno je da kotlovnica, koja u kontinuitetu održava u radu pogonske sisteme Rafinerije kao energent koristi gas, a ne mazut - navedeno je iz tog preduzeća.

Nadležna komisija sačinjena od eksperata za ovu fazu radova ocijenila je pozitivnim završne radove na unutrašnjem cjevovodu, te izvršila tehnički prijem novoizgrađenog unutrašnjeg sistema cjevovoda namijenjog za distribuciju gasa.

Ovaj energent koji će zamjeniti upotrebu mazuta u "Rafineriji" je energetski efikasniji i ekološko čistiji.

Napominju da se svi radovi na projektu izvode u skladu sa preporukama Institituta za javno zdravstvo Republike Srpske i mjerama prevencije u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 i bezbjednosti svih radnika.

Iako je prvobitno bilo planirano da gasovod bude pušten u rad u III kvartalu tekuće godine, zbog odgađanja radova uzrokovanih uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, rok je odgođen za decembar ove godine.

Energetika.ba / FENA