Energetika.ba
Nafta

Strmoglavi pad cijena nafte: Američka tržišta na najnižem nivou u posljednjih 20 godina

Autor: Energetika.ba
Strmoglavi pad cijena nafte: Američka tržišta na najnižem nivou u posljednjih 20 godina

Cijene nafte na svjetskim tržištima u snažnom su padu, posebno se to osjeti na američkim tržištima. Pad je osjetan i na berzi u Londonu.

Cijena barela sirove WTI nafte na američkom tržištu pala je na 14,4 dolara po barelu, a razlog tome je nedostatak kapaciteta za skladištenje velikih naftnih rezervi nastalih usljed pada potražnje.

Cijena WTI nafte (West Texas Intermediate – referentni američki brend nafte) tako je pala na 20-godišnji minimum, a cijena je u jednom danu pala za 17,9 posto.

Međutim, cijena sirove referentne Brent nafte na Londonskom tržištu pala je za 2,24 posto i trenutno se trguje za 27,45 dolara po barelu.

Bez obzira na to što su OPEC i ostali proizvođači prije desetak dana postigli dogovor o smanjenju proizvodnje, cijene nafte su prošle sedmice na svjetskim tržištima oštro pale, jer se ulagači plaše pada potražnje zbog pritiska krize uzrokovane pandemijom koronavirusa na svjetsku ekonomiju.

Kako piše Investig.com količina nafte koja se nalazi u američkim skladištima, posebno u onom u Cushingu u Oklahomi, mjestu isporuke za one koji su vezani za teksaško WTI tržište, raste, iako rafinerije usporavaju aktivnosti zbog smanjene potražnje.

"Ti objekti nisu dosegli puni kapacitet, ali strahuje se da hoće", kazao je Michael McCarthy, glavni tržišni strateg u CMC Markets u Sydneyu, prenosi Klix.ba.

Energetika.ba