Energetika.ba
međunarodna tržišta

Uragan Beryl spustio cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Uragan Beryl spustio cijene nafte
Foto: Ilustracija

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 85 dolara budući da je uragan Beryl u teksaškom srcu američke proizvodnje prouzročio manje štete no što se strahovalo, stišavši bojazni od poremećaja u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 44 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,31 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 82,05 dolara.

Zbog uragana Beryla prerada je u Teksasu usporila i neki su pogoni evakuirani, ali čini se da je njegov utjecaj na velike rafinerije duž američke obale Meksičkog zaljeva bio minimalan, prenosi SEEbiz. Glavne naftne luke Corpus Christi, Galveston i Houston zatvorene su u očekivanju oluje, a u ponedjeljak brodski kanal Corpus Christi ponovno je otvoren, a Houston bi trebao ponovo početi s radom tokom dana.

I nekoliko ključnih rafinerija, poput Marathon Petroleuma, priprema se za nastavak prerade.

"Prve indikacije navode na zaključak da većina energetske infrastrukture nije stradala", napisali su analitičari ING-a Warren Patterson i Ewa Manthey u bilješci klijentima, i kretanje cijena na tržištu sirove nafte i goriva odražava tek blage bojazni od prekida u opskrbi.