Energetika.ba
Nafta

Veliki nedjeljni pad cijena nafte

Autor: Energetika.ba
Veliki nedjeljni pad cijena nafte

Cijene nafte su danas pale i na putu su da uknjiže veliki nedjeljni gubitak, uslijed bržeg oporavka proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji nego što se očekivalo.

Sjevernomorska nafta "brent" pojeftinila je danas za 94 centa na 61,80 dolara za barel, dok je cijena američke "lake" nafte (WTI) pala za 61 cent na 55,80 dolara, prenosi agenija Rojters.

Cijene obe vrste nafte pale su za 4,0 odsto ove nedelje, što je najveći nedjeljni gubitak za WTI naftu u 10 nedjelja, i najveći gubitak za "brent" u sedam nedelja.

Na pad cijena "brenta" i WTI nafte uticalo je i pisanje "Volstrit DŽornala", koji je, pozivajući se na neimenovane izvore, preneo da je Saudijska Arabija dogovorila delimičan prekid vatre u Jemenu, kažu analitičari na Rojtersovom Globalnom naftnom forumu.

Nafta je registrovala pad cijene i nakon izjave iranskog predsjednika Hasana Rohanija da su SAD ponudile mogućnost uklanjanja svih sankcija Iranu u zamjenu za pregovore. Ti gubici su kasnije, međutim, zbrisani kada je američki predsjednik Donald Tramp negirao dostavljanje takve ponude Teheranu.

Energetika.ba