Energetika.ba
Nafta

Venecuela će nastaviti prodavati naftu SAD-u

Autor: Energetika.ba
Venecuela će nastaviti prodavati naftu SAD-u

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je izjavio da prekid diplomatskih i političkih odnosa njegove zemlje sa SAD-om neće utjecati na prodaju nafte toj zemlji.

Maduro se obratio novinarima u predsjedničkoj palati u prijestolnici Caracasu te tom prilikom kazao da su odnosi Venecuele sa SAD-om “višesmjerni”.

Na pitanje da li će njegova zemlja nastaviti prodavati naftu SAD-u, Maduro je istakao da će nastaviti s prodajom ukoliko Amerikanci budu željeli kupovati njihovu naftu.

“Prekinuli smo diplomatske i političke odnose s američkom vladom. Ipak, nastavit ćemo naše odnose s njima u drugim oblastima. Ako budu željeli kupovati krompir, prodat ćemo im krompir. Ako budu željeli naftu, imat će i naftu. Ako ništa ne budu željeli kupiti, nećemo im ni prodavati”, rekao je predsjednik Venecuele.

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države.

Opozicija u Venecueli ne priznaje vlast predsjednika Madura, a čelnik opozicije i parlamenta te zemlje Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom.

Maduro tvrdi da je riječ o pokušaju državnog udara podržanog od SAD-a, koji je otvoreno stao na stranu opozicije i Guaida.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

Energetika.ba / AA