Energetika.ba
Nafta

Zarif: Za Amerikance je arapska nafta važnija od naše krvi

Autor: Energetika.ba
Zarif: Za Amerikance je arapska nafta važnija od naše krvi

Iranski ministar vanjskih poslova govorio je u američkim zločinima u Jemenu, navodeći da je Amerikancima važnija arapska nafta nego njihova krv.

Ministar Muhamed Džavad Zarif napisao je na svom Twitteru "Arapska krv protiv arapske nafte/Prioritet američke politike".

Zarif je također naveo da su SAD počinile sljedeće zločine: četiri godine neselektivnog bombardovanja Jemena, 100.000 mrtvih Jemenaca, 20 miliona pothranjenih Jemenaca, 2,3 miliona oboljelih od kolere.

Kritikovao je SAD zato što su jemensko uzvraćanje napada na Saudijsku Arabiju nazvali "ratnim činom", prenijela je IRNA.

Ranije u intervjuu za CNN, Zarif je negirao učešće Teherana u napadima na naftne objekte Saudijske Arabije, što je izazvalo dramatični porast napetosti u regiji ove sedmice, dodajući da su Houthi pojačali svoje vojne sposobnosti i mogu da izvedu sofisticiranu vojnu operaciju poput one koja je prekinula polovinu proizvodnje nafte u Kraljevini.

U međuvremenu, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izrazio je u nedjelju šok zbog pokušaja SAD-a da umiješa Iran u napade bespilotnim lejtelicama na saudijska naftna postrojenja, rekavši da se američka strategija maksimalnog pritiska okrenula strategiji "notorne laži" protiv Irana.

Jemenci su pokazali da se protive saudijskoj agresiji i zločinima protiv čovječnosti u Jemenu, dodao je.

Energetika.ba / FENA