Energetika.ba
Nafta

Zasad bez poskupljenja goriva u Srbiji

Autor: Energetika.ba
Zasad bez poskupljenja goriva u Srbiji

Kada na Bliskom istoku bukti kriza po automatizmu se pitamo i koliko ćemo plaćati benzin.

Opravdanje da cijena goriva skoči, kažu, već postoji, ali srpski naftaši poručuju da još neko vrijeme neće biti poskupljenja, bar ne značajnijeg.

Cijena sirove nafte toliko osjetljiva da kada rakete polete u nebo ona slijepo prati tu putanju. Za samo nekoliko dana porasla je za gotovo 10 odsto.

"E sad šta će biti dalje, očekivalo se da cijena sirove nafte ove godine neće preći 60 dolara po barelu, ovako ne znam šta će se dešavati", rekao je predsjednik kompanije Nafta Nebojša Atanacković.

Američko-rusko tenzije u Siriji čine dogovor o ograničenoj proizvodnji nafte između Moskve i članica OPEC-a još isplatljivijim. Zalihe crnog zlata manje su za oko deset puta, a cijenu diktira potražnja.

"Trenutno čak i potražnja za naftom raste po stopi od 1,5 miliona barela dnevno, a politička podrivanja ugrožavaju naftne investicije", rekao je ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih.

Dakle, trend rasta cijene sirove nafte se tek zahuktao, a kada će ga Srbija osjetiti? Stručnjaci kažu teško predvidiva situacija.

"Nema osnova da se poveća odmah naglo i puno ali to je tržište pitanje kako će se igrati", ističe Atanacković.

"Obzirom da NIS raspolaže sa nekih milion tona sirove nafte iz domaćih rezervi i da vjerovatno želi da ostane konkurentan i kod nas i u regionu", rekao je on i dodao:

"NIS je taj koji diktria, ako NIS bude miran onda ni drugi ne bi trebalo da baš tako."

Ako niste znali cjenovnik NIS-a izlazi dva puta nedjeljno, a sve nam govori da će se te cifre u narednim danima baš pratiti.

Energetika.ba