Energetika.ba
Nafta

Zemlja koja bi uskoro mogla da postane peti najveći izvoznik nafte

Autor: Energetika.ba
Zemlja koja bi uskoro mogla da postane peti najveći izvoznik nafte

Brazilska naftna industrija je apsolutno eksplodirala posljednjih godina, a sada bi ova latinoamerička zemlja čak mogla da se upiše na listu svjetskih top pet proizvođača.

Za nešto više od jedne decenije, najveća ekonomija Latinske Amerike postala je vodeći proizvođač nafte.

Krajem 2020. godine, Brazil nije samo crpio najviše nafte na tom kontinentu - u prosjeku 3,03 miliona barela dnevno - već je završio i na sedmom mjestu najvećih svjetskih proizvođača, iza Iraka, a ispred UAE.

Prema riječima brazilskog ministra rudarstva i energetike, najveći proizvođač nafte u Južnoj Americi postaće peti najveći izvoznik nafte na svijetu, do kraja ove decenije. Brazilska vlada predviđa da će zemlja do 2030. godine pumpati 5,3 miliona barela nafte dnevno, što će joj znatno olakšati povećanje izvoza.

Uprkos političkim previranjima i Kovidu-19, proizvodnja nastavlja da raste, piše RT.

Podaci brazilske Nacionalne agencije za naftu, prirodni gas i biogoriva pokazuju da je ta zemlja do jula 2021. godine pumpala - u prosjeku - 3,9 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, što je povećanje od 4% u odnosu na mesec pre i 0,6% u odnosu na godinu dana ranije.

Džinovsko naftno polje Tupi je od početka proizvodnje 2010. ispumpalo više od 2 milijarde barela sirove nafte i najveće je brazilsko polje za proizvodnju, koje je crpilo 916.826 barela nafte dnevno, tokom ovog jula. Zatim slijedi naftno polje Buzios, sa količinom od 569.648 barela sirove nafte.

Energetika.ba