Nissan priprema novi električni SUV

Nissan priprema novi električni SUV

Kompanija Nissan će uskoro proširiti ponudu električnih automobila novim velikim SUV-om. Radi se o trećem Nissanovom električnom modelu, velikom SU

Kompanija Nissan će uskoro proširiti ponudu električnih automobila novim velikim SUV-om.

Radi se o trećem Nissanovom električnom modelu, velikom SUV-u koji je prirodan sljedeći korak uzimajući u obzir potražnju za takvim vozilima u Kini i u SAD-u, kao i ulogu kompanije u Renault-Nissan-Mitsubishzi Alijansi za vođenje projekata koji podrazumijevaju velike automobile.

Nedavno predstavljeni Nissanov SUV Ariya je baziran na novoj CMF-EV modularnoj platformi dizajniranoj isključivo za električne modele. Kao što je slučaj s drugim proizvođačima automobila poput Volkswagena i njegove MEB platforme, očekuje se da će porodica Nissanovih modela koristiti CMF-EV platformu s obzirom na ogromnu investiciju.

“Platforma će biti korištena i za druge modele u budućnosti, C-SUV i D-SUV segmenti će narasti za 300 posto u naredne tri godine, tako da ćemo koristiti ovu platformu u rastućim segmentima unarednih nekoliko godina”, iozjavila je šefica za Nissanove električne automobile u Evropi Helen Perry.

Veliki električni SUV će imati domet od 500 kilometara, piše Autocar.

Energetika.ba