Njemačka odobrila izgradnju “Sjeverni tok 2”

Njemačka odobrila izgradnju “Sjeverni tok 2”

"Nord strim 2" je dobila sve dozvole od Njemačke za izgradnju "Sjevernog toka 2", navodi se u saopštenju kompanije. "Kompanija 'Nord strim 2 AG' do

“Nord strim 2” je dobila sve dozvole od Njemačke za izgradnju “Sjevernog toka 2”, navodi se u saopštenju kompanije.

“Kompanija ‘Nord strim 2 AG’ dobila je dozvole za izgradnju i eksploataciju gasovoda u njemačkoj posebnoj ekonomskoj zoni. Federalni resor za plovidbu i hidrogradnju izdali su odobrenje za izgradnju 30 kilometara cjevovoda u skladu sa zakonom o rudarstvu Njemačke”, navodi se u saopštenju.

U januaru je izvođač radova na projektu “Severni tok 2” dobio odobrenje za izgradnju i ekploataciju morskog dijela “Sjevernog toka 2” u teritojalnim vodama Njemačke. Na ovaj način, ruski gasovod je dobio sva potrebna odobrenja za početak gradnje.

“Drago nam je da su sva potrebne dozvole za njemački dio od 85 kilometara dobijene”, rekao je menadžer kompanije Jens Lange.

Projekat “Sjeverni tok 2” podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored “Sjevernog toka”.

Energetika.ba