Nova električna vozila moraju biti bučnija zbog veće bezbjednosti u saobraćaju

Nova električna vozila moraju biti bučnija zbog veće bezbjednosti u saobraćaju

Nova električna vozila moraće da imaju ugrađene uređaje za stvaranje buke zbog veće bezbjednosti u saobraćaju, u skladu s propisom Evropske unije

Nova električna vozila moraće da imaju ugrađene uređaje za stvaranje buke zbog veće bezbjednosti u saobraćaju, u skladu s propisom Evropske unije koji je stupio na snagu 1. jula.

Takav potez proizlazi iz zabrinutosti da su automobili i kombiji s niskim nivoom emisije izduvnih gasova previše tihi, čime se u opasnost dovode pješaci jer ne mogu čuti kada im se takva vozila približavaju, piše britanski BBC.

Svi novi tipovi električnih vozila na četiri točka moraju da budu opremljeni tim uređajem, koji će zvučati poput klasičnog motora.

Sistem zvučnog upozorenja Avas mora da se oglasi kada vozite unazad ili se krećete brzinom manjom od 19 kilometara na sat.

U Evropskoj uniji pojašnjavaju da su automobili najverovatnije u blizini pješaka kada se kreću u kolonama vozila ili kada se sporo kreću. No, vozači će imati mogućnost da isključe uređaj kada to smatraju potrebnim, napominju.

Od 2021. sva nova električna vozila moraće da imaju ugrađen sistem Avas, ne samo novi modeli.

(Hina)