Energetika.ba
Novosti

47. zasjedanje CIGRE u Parizu: Potrošači preuzimaju kontrolu nad potrošnjom energije

Autor: Energetika.ba
47. zasjedanje CIGRE u Parizu: Potrošači preuzimaju kontrolu nad potrošnjom energije

Najveći stručni skup u svijetu ove godine, 47. zasjedanje Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) otvoren je u nedjelju poslije podne u velikom amfiteatru Kongresne palate u Parizu u prisustvu više hiljada delegata i stručnjaka. Među njima je i delegacija Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE koju predvodi Edhem Bičakčić.

Predsjednik CIGRE Rob Stephen obratio im se riječima dobrodošlice i kazavši da „čovječanstvo treba njihovo stvarno iskustvo, raspravu, razmjenu informacija i povratne informacije“. Dio toga biće prezentiran u 550 stručnih referata koje su pripremili autori iz cijelog svijeta, zanimljive rasprave vodiće se i na otvorenim panelima, radionicama i tematskim konferencijama.

Glavni govornik na ceremoniji otvaranja ovogodišnjeg zasjedanja bila je Audrey Zibelman iz australskog operatora tržišta energije o „budućnosti tržišta električne energije i poslovnim modelima“.

-Dok se elektroenergetski sistemi i tržišta energije širom svijeta pripremaju za izazove budućnosti za nas i širu energetsku industriju u Australiji ti izazovi su već sada prisutni -, kazala je naglasivši da u proizvodnji električne energije u ovoj zemlji rastući postotak imaju energija vjetra i sunca. Nove tehnologije poput baterija za skladištenje energije brzo se razvijaju prema održivosti na mreži, a sve veći opseg komunikacija progresivno će omogućiti korisnicima veći izbor izvora ali i načina korištenja energije.

U novom svijetu korisnici/potrošači energije više ne prihvataju pasivno energiju isporučenu njihovim domovima i preduzećima. Kao rezultat toga u ovoj zemlji već se vide Australci koji preuzimaju kontrolu nad njihovom potrošnjom energije, angažujući distribuiranu proizvodnju energije , pa čak i trgovinu energijom u susjedstvu kako bi smanjili troškove energije i emisiju ugljika.

Iskustvo iz Australije dojmilo se kao inspirativan pogled u budućnost kako bi se na najbolji način odrazile dinamične i razvojne potrebe potrošnje energij.

Promišljanje energetske budućnosti svijeta je osnovna platforma većine aktivnosti na 47.zasjedanju CIGRE koje će trajati do 31. avgusta. Vidi se to i po temi prvog otvorenog panela „Budući održivi energetski sistem“ podstaknutoj potrebom ograničavanja globalnog zatopljavanja na temperature „znatno ispod“ dva stepena Celzijusa; osiguranjem opskrbe hranom ali i jačanjem kapaciteta država da se bore s posljedicama klimatskih promjena, razvijaju nove „zelene“ tehnologije i pomažu slabijim, ekonomski manje razvijenim članicama u ostvarivanju svojih nacionalnih planova o smanjenju emisije.

Kao dio programa ovog zasjedanja u Parizu se predstavilo 300 izlagača, što je rekordan broj. Svoje proizvode i prezentacije organizovali su na 14.000 kvadratnih metara izložbenog prostora i najavili brojne promotivne aktivnosti i prezentacije.

Tokom zasjedanja Administrativno vijeće CIGRE (nakon Generalne skupštine po važnosti drugo tijelo u organizacijskoj strukturi ove asocijacije) sastat će se nekoliko puta. Čine ga predstavnici nacionalnih komiteta 59 zemalja a BiH zastupa Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta za velike električne sisteme.

Energetika.ba