Energetika.ba
Sarajevo

Bajramović: Akademkinja Peruničić zaslužna za afirmaciju BH komiteta CIGRE

Autor: Energetika.ba
Bajramović: Akademkinja Peruničić zaslužna za afirmaciju BH komiteta CIGRE
Foto: CIGRE

Povodom odluke da ovogodišnja pojedinačna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva bude dodijeljena akademkinji Branislavi Peruničić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Zijad Bajramović je uime tog komiteta i u svoje lično ime dobitnici uputio čestitku sa željom za dobro zdravlje i uspjeh u daljim aktivnostima.

Bajramović je u izjavi za Fenu istakao da je akademkinja Branislava Peruničić dugogodišnji istaknuti član i dobitnik "Priznanja za životno djelo“ - najvišeg priznanja koje dodjeljuje BH komitet CIGRE. Zaslužna je za razmjenu znanja i iskustava u oblasti nauke i razvoja, kao i za podršku u radu i afirmaciji BH K CIGRE.

Također, jedan je od recenzenata monografije, izdate u povodu obilježavanja 30. godišnjice BH K CIGRE koja, kako je navela u recenziji, "daje veoma jasnu sliku istorije djelovanja CIGRE, CIRED i SEERC u Bosni i Hercegovini i svijetu, opisuje široki raspon njihovog rada u zemlji i važnu ulogu u povezivanju s inostranim aktivnostima“.

To je, smatra akademkinja Peruničić, ozbiljan rad za koji mogu biti zainteresovani svi akteri u industriji i proizvodnji, prenosu i distribuciji električne energije.