Energetika.ba
Novosti

Aldott: Rafinerija u Sisku i dalje opterećenje za poslovanje Ine

Autor: Energetika.ba
Aldott: Rafinerija u Sisku i dalje opterećenje za poslovanje Ine
Predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott poručio je u utorak da unatoč jednom od najboljih rezultata te kompanije u novijoj povijesti rafinerija Sisak i dalje ostaje opterećenje za poslovanje.

Ina Grupa ostvarila je u 2017. godini ukupne prihode od 18,5 milijardi kuna, 20 posto više nego godinu dana prije, a snažno je porasla i neto dobit te kompanije, što se zahvaljuje rastu cijena nafte na svjetskom tržištu i mjerama optimiziranja, navodi se u izvješću te kompanije.

Tako snažan operativni rezultat odrazio se i na neto dobit koja je porasla na 1,22 milijarde kuna u 2017. godini, u usporedbi sa svega 101 milijun kuna neto dobiti ostvarene u 2016. EBITDA je pak lani dosegnula 3,2 milijarde kuna, što je 52 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U izvješću se navodi i da je neto dug kompanije istovremeno smanjen na 1,39 milijardi kuna, a omjer duga i kapitala na 10,8 posto.

No, kako je istaknuto, pred rafinerijama i marketingom i dalje stoji veliki izazov, s obzirom da u tom segmentu niti u 2017. nije ostvaren pozitivan operativan rezultat. Pritom, rafinerija Sisak i dalje nastavlja opterećivati održivo poslovanje tog segmenta, posebno u svjetlu velikih investicija koje su pred Inom u sljedećim godinama, poručuju iz kompanije.

Naime, samo u 2017. godini operativni gubitak rafinerije Sisak iznosio je 207 milijuna kuna, u odnosu na 264 milijuna kuna godinu ranije.

Aldott je naglasio da je rafinerijski sustav poslovao s boljim rezultatima u odnosu na godinu prije, no kako menadžment ne može biti zadovoljan s gubicima u sisačkoj rafineriji te kako moraju uložiti sve napore da se oni smanje, prenosi SEEbiz.

Odluka u siječnju ove godine o prekidu rada FCC postrojenja u sisačkoj rafineriji korak je u tom smjeru, kazao je Aldott, napomenuvši da to ne znači niti gašenje rafinerije niti ogromnu promjenu u njezinu radu. "To samo znači da neki drugi pogoni u budućnosti mogu raditi u stalnom režimu, što nisu mogli u zadnje vrijeme i to donosi nekakve pozitivne rezultate", pojasnio je.

Istovremeno, po pitanju zaposlenika u sisačkoj rafineriji kada poslovne odluke vode do ukidanja radnih mjesta, Aldott napominje važnost pružanja nove mogućnosti i prilike tim ljudima ili njihova zbrinjavanja na odgovarajući način, kako je to činjeno i ranije.

Upitan je li trenutno stanje u Sisku posljedica neispunjavanja ugovorne obveze o ulaganju u rafinerijske kapacitete prije 15 godina, kazao je da je to prije svega tržišno pitanje, a da prije 10 ili 15 godina nitko nije mogao predvidjeti kako će se stvari razvijati.

"Pitanje Siska je i prije 20-ak godina bilo isključivo pitanje tržišnih tendencija, odnosno ima li dovoljno tržišta za dvije rafinerije u Hrvatskoj. Nažalost, mi vidimo da nema. Hrvatska mora imati moderne i velike rafinerijske kapacitete, no u isto vrijeme oni moraju biti efikasni, a to je moguće postići u rafineriji Rijeka", poručio je Aldott.

Napominje da se potrošnja na tržištu agresivno smanjila i u Europi i regiji te kako se vrlo rijetko ulaže u rafinerijska postrojenja u Europi, pri čemu su druge kompanije usredotočene na nova poslovanja i nove izvore energije.

Ponovio je da se u rafineriji u Rijeci intenzivno priprema investicija vrijedna više od 400 milijuna eura, što predstavlja rijedak primjer u Europi. Kako je ustvrdio, kompanija sada ima snažnu bilancu i mogućnost da pokrene još jače strateške investicije, a u fokusu su ulaganja u Hrvatskoj. Pritom, izdaci za kapitalne investicije ostaju na razini od 1,4 milijarde kuna, u skladu s prethodnom godinom.

Upitan o tome je li Ina dala Vladi jasan odgovor o tome želi li sudjelovati u dokapitalizaciji kutinske Petrokemije, na način da će svoja potraživanja prema toj kompaniji dijelom ili u cijelosti zamijeniti za udjel u vlasništvu, Aldott je kazao da Ina po svojoj logici može razmatrati poslovnu opravdanost svake investicije, no da se pritom ne obaziru na pritiske i vremenski okvir, jer to nije njihova odgovornost.

"Naša logika i analiza će biti odrađena, ali zasad ne vidimo zašto Ina mora to pratiti zbog nekih pritisaka ili drugih razloga", ustvrdio je.

Poručio je da je Petrokemija vrlo važan i korektan partner što se tiče prodaje plina, no istovremeno je u posljednjih nekoliko godina akumilirala dugove prema Ini i drugim dobavljačima, koji se moraju smanjiti. Poslovna suradnja ide dalje, rekao je Aldott, izrazivši nadu da će se Petrokemija izvući iz teške financijske situacije te nastaviti biti važan partner.

Energetika.ba