Energetika.ba
prijedlog zakona

Američki senat: Ubrzavanje izgradnje nuklearnih elektrana

Autor: Energetika.ba
Američki senat: Ubrzavanje izgradnje nuklearnih elektrana
Foto: Unsplash

Američki Senat ove je sedmice usvojio prijedlog zakona koji ima za cilj ubrzati izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju nuklearne energije, kako bi američku naciju uveo u svjetsko vodstvo.

“U velikoj pobjedi za klimu i američku energetsku sigurnost, Senat SAD-a usvojio je ADVANCE Act uz ogromnu, dvostranačku podršku”, rekao je predsjednik senatskog odbora za okoliš i javne radove, demokrat Tom Carper, kako citira Reuters. ADVANCE Act bi mogao pomoći da se to dogodi, ali će potrajati neko vrijeme i zahtijevati dodatnu podršku vlade u obliku lakših postupaka za dobivanje dozvola.

Složenost postupka izdavanja dozvola jedan je od razloga zašto je nuklearna energija u SAD-u nedavno zastala, zajedno s ogromnim troškovima u odnosu na jeftinije alternative kao što je prirodni plin. To je odgurnulo investitore od nuklearne energije, dodatno zakompliciravši situaciju.

Nuklearna energija ponovno se pojavljuje u javnom diskursu o energetskoj tranziciji zbog svog statusa izvora energije bez emisija, i pružanja bazne energije, za razliku od vjetra i sunca koje odlikuje intermitentna proizvodnja, objavio je Semafor.

Veliki zaostatak za Kinom
Vijest o zakonu o nuklearnom napretku dolazi nakon izvještaja Fondacije za informacijske tehnologije i inovacije koje pokazuje da Sjedinjene Države vjerojatno 10 do 15 godina kasne za Kinom u postavljanju nuklearnih reaktora četvrte generacije u velikim razmjerima, jer kineske vlasti snažno podupiru domaću industriju politikama i financiranjem.

U izvještaju tog istraživačkog instituta sa sjedištem u Washingtonu, Kina trenutno ima 27 novih nuklearnih reaktora u izgradnji i planira izgraditi ukupno 150 novih nuklearnih reaktora između 2020. i 2035. Prosječni rokovi izgradnje za svaki reaktor su oko sedam godina, daleko brže nego za većinu drugih zemalja.

Sjedinjene Države, u međuvremenu, gotovo da nisu izgradile nijedan nuklearni reaktor u protekloj deceniji. Također im nedostaje ono što ITIF naziva "koherentnom nacionalnom strategijom i pristupom "cijele vlade" koji bi mu dali priliku da ponovno postane lider u nuklearnom prostoru. Struka upozorava da treba paralelno raditi na modernizaciji elektroenergetske mreže, jer ni nuklearke neće riješiti američki problem koji zapinje na nivou saveznih država.