Energetika.ba
Novosti

Andelija: Elektroenergetski sistem potpuno stabilan

Autor: Energetika.ba
Andelija: Elektroenergetski sistem potpuno stabilan

Elektroenergetski sistem u ovom trenutku potpuno je stabilan, izjavio je danas u Sarajevu generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EPBiH) Admir Andelija.

- Svi proizvodni kapaciteti su na raspolaganju, plan proizvodnje se ostvaruje u skladu sa planiranim bilansima - istakao je Andelija na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, EPBiH u martu bilježi povećanje domaćeg konzuma za oko 3,7 posto, a većinom se ono odnosi na kategorije domaćinstava.

- Rad elektroenergetskog sistema smo prilagodili svim mjerama koje su Vlada FBiH i Krizni štab FBiH predložili. Smanjili smo broj uposlenih, uveli smo petosatno radno vrijeme, a u naše proizvodne procese u termo i hidroelektranama uveli 14-dnevne smjene - poručio je Andelija.

Zaključno s današnjim danom ukupno je 167 uposlenika termo i hidroelektrana izašlo iz 14-dnevnog ciklusa rada, a novih 179 iz 14-dnevne izolacije ušlo u proizvodne pogone.

Radno vrijeme prilagođeno je i na šalterima naplate, koji su otvoreni od 7.30 do 12 svaki dan, a od 31. marta je u dodatnih 19 općina u FBiH omogućeno plaćanje bez provizije na ukupno 42 šaltera u Pošti.

- U ovom periodu pandemije Elekroprivreda BiH neće vršiti isključenje kupaca zbog zaostalih ili zakašnjelih plaćanja. U koronazakonu je predviđeno da se ne obračunavaju zatezne kamate - naveo je Andelija.

Svi rudnici u koncernu EPBiH u ovomu period ostvaruju rezultate kakve su imali i ranije, a i doprema uglja u elektrane odvija se nesmetano.

Naglasio je da je EPBiH, kao dio energetskog sistema FBiH, jedan od segmenata zaštite i spašavanja ljudi i imovine u FBiH.

- Naša je zadaća da u ovom periodu obezbijedimo sigurno snabdijevanje električnom energijom Federacije BiH koje omogućava nesmetano funkcionisanje vitalnih organizacija i institucija, prije svega zdravstva, školstva, policije… - dodao je Andelija.

Energetika.ba