Energetika.ba
Novosti

Beč dobio parkove za brzo punjenje električnih automobila

Autor: Energetika.ba
Beč dobio parkove za brzo punjenje električnih automobila

Gradske vlasti Beča namjeravaju do 2040. godine u centru grada proširiti infrastrukturu za punjenje e-automobila i izgraditi prva dva parka za brzo punjenje, svaki sa deset punjača.

Pored dosadašnjih stanica za punjenje sve značajniji su i brzi punjači. Nakon izgradnje 1.000 javnih punionica za električne automobile u austrijskoj prijestolnici su s radom počela dva javna parka sa kapacitetom svakog punjenja do 150 kilovata zelene struje. U prosjeku na svakih 400 metara postoji jedna punionica.

Prosječan električni automobil se na ovim punjačima puni za samo 12 minuta, a jedno punjenje je dovoljno za 100 pređenih kilometara. Za lokaciju parkova su stoga svjesno birane lokacije sa povećanim gradskim i prigradskim saobraćajem.

U Beču se broj električnih automobila stalno povećava. Opcije brzog punjenja postat će ključni faktor u narednim godinama.

Prema novoj studiji energetskog preduzeća Wien Energie i bečke gradske uprave broj ovih automobila će se do 2030. godine povećati sa oko 20.000 na oko 155.000, što predstavlja porast od oko 675 posto.

To znači da će porast broja e-automobila biti gotovo dvostruko brži nego što se pretpostavljalo u prethodnoj studiji iz 2018. godine.

Pored velikog proširenja javnog prevoza i najvećeg programa proširenja biciklističkih staza u istoriji grada, elektrifikacija motornog prevoza je također važan dio klimatskog modela grada. Javna infrastruktura punionica dobro pokriva postojeće zalihe.

Dok će udio e-automobila u Beču 2025. godine biti oko 10 posto, prema studiji, taj udio će se povećati na 71 posto do 2040. godine. Do 2030. godine, biti će potrebno do 3.000 javno dostupnih normalnih punjača, a do 2040. do 7.000.

Grad trenutno razvija planove za srednjoročno i dugoročno proširenje infrastrukture e-punionica, javlja Ured Grada Beča u Sarajevu.

(Energetika.ba / FENA)