Energetika.ba
Novosti

Beč: Iznajmljivanje električnih romobila sve popularnije

Autor: Energetika.ba
Beč: Iznajmljivanje električnih romobila sve popularnije

Grad Beč je izdao dozvolu firmama koje će od sada širom grada iznajmljivati električne romobile. Iznajmljivanje će se vršiti po principu iznajmljivanja bicikala kao što je CityBike. Kako su električni romobili pravno definisani kao bicikla, za njihove vozače važe ista pravila kao i za bicikliste, na primjer zabrana vožnje trotoarima.

Ovu odluku, koja između ostalog dozvoljava maksimalno 1.500 „e-rollera“ po iznajmljivaču, pozdravila je i dogradonačelnica Maria Vassilakou koju raduje što Bečlije koriste sve više mogućnosti za mobilnost u gradu. Naglašava da gradska vlast kontinuirano podržava slobodu kretanja savremenim preuređenjem grada.

Prvi ponuđači na bečkom tržištu su američke „sharing“ uslužne firme Bird i Lime koje su prisutne u mnogim američkim gradovima, ali i Parizu i Briselu.

Iznajmljivanje električnih romobila vrši se putem aplikacije, a korištenje od pola sata trajanja košta otprilike 5,50 eura. Električni romobili razvijaju brzinu do 24 km/h, a nakon 20 pređenih kilometara potrebna su im punjenja.

Za firme koje će ubuduće iznajmljivati električne romobile važi obavezna akreditacija, registracija i obilježavanje svakog romobila i rok za uklanjanje oštećenih ili pogrešno parkiranih romobila u trajanju od četiri sata.

Energetika.ba