Energetika.ba
Novosti

Beč se priprema za 'blackout' ili veliki nestanak struje

Autor: Energetika.ba
Beč se priprema za 'blackout' ili veliki nestanak struje

Gradske vlasti Beča su provele vježbu dopunjavanja zaliha goriva za važne objekte kritične infrastrukture u slučaju velike nestašice struje u Evropi. Cilj vježbe je osigurati imovinu i operativnost službi čak i u dugotrajnim kriznim situacijama.

Vježba je odrađena pod nadzorom kriznog menadžmenta Grada Beča, uključujući Profesionalnu vatrogasnu brigadu i OMV, operatera skladišta goriva Lobau na istoku Austrije. Sudjelovali su i ključni subjekti poput bečke energetske mreže Wiener Netze, javnog prijevoznika Wiener Linien te Bečki zdravstveni savez i gradska služba za odlaganje otpada. Ovaj simulirani scenarij pretpostavljao je 72-satni nestanak struje, uz aktiviranje radne grupe za snabdijevanje gorivom.
Pripravnost za krize u dvomilionskom gradu Beču ima šire implikacije za Austriju.

"Priprema je pola posla u rješavanju kriza. Stoga je važno na vrijeme se pripremiti i vježbati predvidljive scenarije kako nas ne bi iznenadili", izjavio je zamjenik rukovodioca bečke interne službe Mag. Wolfgang Müller.

Snabdijevanje gorivom je neophodno kako bi se mogli provoditi zadaci za zaštitu stanovništva. Također, gorivo je nužno za održavanje kritične infrastrukture, poput bolnica te za punjenje rezervnih izvora napajanja u slučaju nestanka struje. Važan dio vježbe bilo je prijavljivanje potrebnih količina goriva putem digitalnog radija, s obzirom da normalni komunikacijski kanali poput telefona i e-pošte ne bi funkcionisali.

Regionalni nestanak struje koji traje više dana je vrlo malo vjerovatan. U slučaju neočekivanog regionalnog nestanka struje, Wiener Netze će poduzeti hitne mjere i ponovno uspostaviti električnu mrežu za Beč "kao otok" koristeći elektrane u Beču koje su u vlasništvu energetske kompanije Wien Energie.

Skladište goriva OMV Lobau nalazi se tamo gdje je najveća potreba za ovom sirovinom - na istoku Austrije, dok se 37 posto ukupne potrošnje naftnih proizvoda u Austriji odnosi na Beč, Donju Austriju i sjeverni dio Gradišća. Ovo skladište igra ključnu ulogu u snabdijevanju. U njemu se čuva 1,63 miliona kubnih metara goriva, koje se može crpiti u kriznim situacijama.

Foto: (c) PID/Jobst

Energetika.ba